Vinterbadning

Jeg var i dag en tur til Vollerup. Der ligger mange sommerhuse i området, men her i vinterhalvåret er der helt øde. Nogle huse er helårshuse, og det var i et af disse, jeg var på besøg hos min ven. Han prøver i øjeblikket at sælge sin bolig igennem boligportal. Boligportal.dk har en Sælg selv guide, som han har fundet hjælp i.

 

En kold gåtur

Mig og min ven gik ned til stranden og gik tur. Det blæste meget og var koldt i vejret. Heldigvis havde vi taget en mase varmt overtøj på. Jeg havde et stort uldent halstørklæde viklet om halsen, hue, vanter og varme sokker. Udover dette er jeg om vinteren altid iført uldent undertøj inden under tøjet, da jeg har frygtelig let ved at blive forkølet.

Vi havde store gummestøvler på, så vi gik lidt ud og soppede i vandet. Man kunne mærke den kolde vandtemperatur igennem støvlerne. Vi snakkede om, at vi for kun nogle måneder siden havde ligget og solet os i sandet lige her omkring, og at vi nu stod i varmt tøj og halstørklæder viklet om hovedet og halvfrøs her. Det er mærkeligt at tænke på, at tiden går så hurtigt. Vi snakkede om, at det ikke var lang tid siden, at vi havde taget sommerens sidste dukkert. Badebroen var selvfølgelig blevet taget ned nu.

 

To friske vinterbadere

Vinterbadning

Da vi stod der og snakkede, kom der pludselig to ældre damer gående ned af trappen til stranden. De havde bare arme og ben og håndklæder viklet om kroppen. De var begge to iført blå badedragter. Jeg gøs næsten ved synet af de to i det blæsende, kolde vejr. De gik målrettet mod vandet. Da de næsten var ved vandkanten, smed de håndklæderne og lagde nogle sten ovenpå dem, så de ikke skulle flyve væk. Mig og min ven så stadig beundrende til. Uden at tøve gik de ud i vandet, og da de kom ud til hoftehøjde, kastede de sig i bølgerne. Vi måbede stadig, og de vinkede ind til os. Vi vinkede igen, og vi grinte til hinanden.

Vinterbadning

De to kvinder kom hurtigt op på stranden igen, og de slog håndklæderne omkring sig. Vi snakkede med dem, og jeg spurgte dem, hvorfor de vinterbadede. Kvinderne fortalte, at de følte sig meget friskere og sundere i vinterhalvåret, efter at de var begyndt at vinterbade. Jeg læste lidt om emnet på nettet, da jeg kom hjem. Det er ikke til at sige, om vinterbadning har nogen effekt på kroppen, men muligvis har den. 

I en artikel på Videnskab.dk stod der, at det er vigtigt at træne op til vinterbadning. Under et eksperiment, hvor uerfarne vinterbadere skulle i en balje med iskoldt vand, besvimede to af dem. Derfor stod der også, at man altid skal have en ven med, når man vinterbader. Måske var det derfor, at de to kvinder badede sammen. Men der stod også, at man hurtigt kunne træne kroppen op til at vinterbade, og erfarne vinterbadere kunne være i vandet op til fem minutter. Man skulle træne langsomt op sidst på sommeren.