Et år med foil
Det er nu et år siden at jeg startede med at foile. Jeg har haft en masse sjov på vandet, og vil her dele lidt af de oplevelser og erfaringer jeg har gjort mig.
Hydrofoils har jo eksiteret i mange år, og kan tydeligt huske kitevideoer tilbage fra 2001 stykker, hvor Elliot Leboe og Chip Wasson sejlede på en hydrofoils. Da jeg selv var mest til freestyle og bølger, syntes jeg det så ret så fjollet ud, og kunne overhovedet ikke se nogen idé med at sejle rundt med sådan en stor klods under boardet.
Chip Wasson – en af pionererne indenfor foilsporten.
Efterhånden blev foils mere og mere udbredt, og sågar så man det på alt fra SUP og kajakker. Men da America´s Cup begyndte at foile, blev det for alvor hypet. Og til sidst blev min nysgerrighed for stor. Da jeg samtidig havde fået interesse for kiteracing gav det endnu mere mening, da det var tydeligt at dette var fremtiden inden for racing.
En god foil koster ca. 15.000 kr. (blot for foilen). Så skal man jo have boardet oven i. Så man får hurtigt brugt en 20.000 kr. Det kunne jeg overhovedet ikke overskue. For det første havde jeg aldrig brugt så mange penge på udstyr på én gang, og for det andet var det jo slet ikke sikkert, at hydrofoil var noget for mig. Så jeg fandt et godt tilbud på en Carafino freeride foil til lidt under 5000 kr. med board. Min gode ven Casper “Carlsberg” og jeg benyttede os begge af tilbudet, og så var jeg i gang 😉
Første dag på boardet var sindsygt. Jeg har kitesurfet siden år 2000 og været Danmarksmester i freestyle flere gange. Og jeg var totalt nybegynder igen. Boardet opførte sig som en syg rodeohest! Jeg var fuldstændig ude af komfort zonen, og var skrækslagen for at få foilen i hovedet som en økse. Et kort øjeblik tænkte jeg “det her lærer jeg aldrig”. Men kom så i tanke om, at alle dem jeg havde set hydrofoile i Danmark, var nogle gamle mænd med helt almindelige motoriske evner. Så jeg tænkte “hvis de kan, så kan jeg sgu også”. Det var måske ikke så pænt tænkt, men den tanke hjalp mig 😉
Per400 – God gammel ven, der var til stor inspiration da jeg skulle lære at foile.
Allerede næste gang jeg kom på vandet, gik det betydeligt bedre. Langsomt fik jeg mere og mere kontrol, og til sidst var det faktisk mig der bestemte over foilen, og ikke omvendt. Ja, det blev nærmest en naturlig følelse.
Her nogle af de erfaringer jeg gjorde mig til at starte med:
– Man har som regl alt for travlt med at løfte foilen ud af vandet. Man vil jo gerne foile. Men det er ikke det man skal. Man skal lære at kontrollere boardet med en foil under. Så i starten skal man faktisk bare sejle rundt, uden at foile. Når man så har vendet sig til den lidt mærkelige følelse, kan man ligge lidt vægt på bagerste ben. Nu vil foilen springe i vildskab ud af vandet – så det er vigtigt at få vægten frem på forreste igen med det samme.
– Når man så er oppe og foile, har foilen tildens til at vælte til enten den ene eller anden side. Da man ikke ved hvilken, er man nogle gange ved at knække i anklerne når det sker. Her gælder det om at holde foilen på heelside kant, så hvis den vælter – så ved man hvilken side den vælter til. Nemlig heelside.
– Ikke hvis – men når man styrter, så har man også tildens til at sparke boardet væk fra sig, fordi man ikke vil have foilen i nærheden af sig. Dette resulterer i, at man loader den, og den flyver ukontroleret ud af vandet, og kan derefter ramme dig. Her er det smartere at loade dragen i stedet, så det er dig der flyver væk fra boardet og ikke omvendt.
Her Peter Frank der nærmest løber på vandet, for at komme væk fra enangribendefoil
– Fodstropper. Nogle anbefaler at man sejler uden den bagerste fodstrop. Det vil jeg ikke anbefale. Fodstropperne giver kontrol, og du har brug for så meget kontrol som muligt.
– Og så er det ellers bare om at få nogle timer på vandet. Indlæringskurven er enormt stejl. Så fra man den første time slet ikke ved hvad der sker, har man allerede efter nogle få gange på vandet fået ok styr på det.
Foilbombe! Alt begyndelse er svært, men man bliver hurtigt bedre.
Som sagt er det faktisk slet ikke så svært at lære som man lige tror til at starte med. Jeg blev hurtigt fuldstændig hooked, og nød at kunne sejle svævende mellem himmel og hav i en vægtløs tilstand i nærmest vindstille forhold.Så efter blot nogle få uger, måtte jeg sande at jeg havde været for nærig. Den billige freeride foil havde været ok til at lære det på, men så snart man begyndte at sejle lidt hurtigere, gik den i selvsving og blev svær at kontrollere. Jeg kunne se på dem der havde en racefoil, at de kunne sejle meget mere ubesværet og stabilt. Men udover jeg stadig var nærig, var jeg også blevet utålmodig. En god foil tar´den tid den tar´. Det vil sige at der er flere måneders leveringstid. Og jeg ville have en ny NU!. Til alt held, solgte Adam Koch sin racefoil. Jeg købte den, og fik arrangeret transport fra USA.
Første session på den nye racefoil var som at starte forfra. Den var en del mere livlig og balancen var anderledes. Men igen som på freeride foilen, gik indlæringen hurtigt. Jeg nød den ekstra fart og at det ikke var lige så anstrængende at sejle. Efter få måneder kunne jeg lave foiling tacks og jibes og det var på tide at upgradere igen. Racefoilen havde været en nødvendighed for at lære det ordentligt, og egentlig var den tid jeg havde haft på freeride foilen spildt. For det var ikke freeride jeg ville. Jeg ville have en god performance.
Og så startede den næste jungle. Hvilken racefoil skulle jeg have, hvis jeg skulle sejle rigtig stærkt. Der er mange mærker på markedet. En hurtig opremsning af dem jeg husker i skrivende stund: Sword, Spotz, KFA, Zeeko, Alpine, Newind, Lister, MHL, Levitaz, Radical, Groove, Aguera – og der er sikkert endnu flere. Jeg læste en masse, og syntes godt om de reklamer jeg så af KFA. Så den bestilte jeg. Den var væsentlig hurtigere, og jeg lærte den også ok hurtigt at kende. Den måde man bedst lærer at sejle kapsejlads på er, ved at sejle kapsejlads. Så jeg stillede op i Kite Tour Europe og blev nr. 3. Det var selvfølelig et flot resultat, men jeg måtte endnu engang sande, at jeg havde købt den forkerte foil. Aaaagh! KFA var hurtig, men bare ikke hurtigt nok. Og det hele munder og bunder i stabilitet. Hvis foilen ikke er klippestabil, så kan man ikke kontrolere den. Og kun ved de helt dyre foils, der har den rigtige konstruktion opnår man den stabilitet. Og derved også fart.
Kapsejlads på hydrofoil.
Så efterhånden som jeg fik erfaring, fik snakket med forskellige mennesker og prøvet forskellige mærker, blev det tydeligt, at der reelt kun er 2 mærker på markedet. Det ene er Sword, og det andet er Spotz. Om man er til det ene eller det andet skal jeg ikke kaste mig ud i. Men skåret lidt over én kam, kan man sige at Sword er god på kryds og læns og Spotz er god på halvvind. Da jeg oftest sejler kryds og læns var Sword mere oplagt til mig. Men som før skrevet, det er ikke lige sådan at få fat på hvis man ikke er skrevet op. Og jeg ville igen have den her og nu. Så det endte med, at jeg fandt en i Frankrig. Og hvad gør man så når dem i Frankrig er umulige at kommunikere med på engelsk ? Man kører selvfølgelig ned til dem, så man kan snakke med kropssprog 😉 Så jeg startede bilen og kørte til Frankrig og fik købt en Sword. Endelig havde jeg en ordentlig foil, der var stabil ved alle hastigheder. Jeg blev endda nr. 2 til det uofficielle DM i Århus på den, hvilket jeg selvfølgelig er stolt over.
At jeg så lige har solgt den igen, fordi jeg nu vil have en Sword2 er kun fordi jeg er skør. Og det er en foil som jeg på nuværende tidspunkt har været skrevet op til i 7 måneder, og hele tiden får at vide at den kommer meget snart, men stadig ikke er færdig produceret endnu.Derfor er min konklusion følgende, hvis man vil igang med at foile:
1) Gør op med dig selv, om du lige vil prøve det an, før du beslutter om det er noget for dig. I så fald – så Køb en foil så hurtigt som muligt. Gerne en freeride foil eller en brugt. Men vær indstillet på, at hvis det er noget for dig, så skal den skiftes ud hurtigt, da den ikke er stabil nok så snart du lærer det.
2) Når du så skal købe en “rigtig” foil, så lad vær´med at være for nærig. Men køb en kvalitets foil. Og husk at skrive dig op i god tid. Hvis man venter på at noget skal produceres færdigt, kommer man gerne til at vente i meget lang tid, og sæsonnen kan være forbi.
3) Når du skal lære det, så bare kast dig ud i det. Det virker svært til at starte med, men man lærer det ok hurtigt. Husk at når gamle mænd kan lære det – så kan du også!
Thomas Alsbirk med sin hjemmebygger foil.
Endelig er der også en stor trend om at bygge sin egen foil. Jeg besidder desværre ikke selv de store håndværksmæssige evner, men har stor respekt for dem der har. Og selvom det for de fleste bliver umuligt at lave en foil med den rette stabilitet, er det jo nok ligegyldigt, hvis glæden ved at sejle på noget man selv har bygget overstiger alt.
Håber at denne lille artikkel vil give andre mod på at kaste sig ud i at kite på en hydrofoil – den nye trend i kitesurfing.
Responses