Rapport fra DM i Foil

Weekenden d. 11-12 oktober var lidt af en historisk weekend. For Danmarks første kitefoil event fandt sted, på præcis samme spot som Danmarks første freestyle event gjorde for lidt over 14 år siden. Nemlig i Åkrogen i Århus. Da stævnet var det første på dansk jord, og samtidig det eneste for sæsonen 2014 blev det samtidig et DM i kitefoil. For at det skal være et officielt DM, kræver det at DBO (Dansk Brætsejler Union) er med ind over – men da de ikke afholder kitefoil stævner, tog James Johnson teten i egen hånd, og skaffede det nødvendige mandskab til at afholde et uofficielt DM.
Via Kitesurferen.dk samt diverse sociale medier blev der skabt opmærksomhed omkring eventet både på dansk og engelsk, men alligevel var der “kun” 7 personer til start. Dette vidner om at sporten stadig er meget ny herhjemme. Men ud fra trenden i udlandet samt den interesse man kunne mærke blandt publikum, kunne jeg sagtens forestille mig, at dette tal vil stige kraftigt over de næste par år.

Men selvom foilsporten er ny, var de syv pionerer der stillede op til dette første DM, bestemt ikke nybegyndere med en kite. Blandt deltagerne fandt man Thomas Alsbirk som har været en drivkraft for kitesurfing i Danmark gennem mange år. Anders Borg som har shapet boards i over 25 år. James Johnson der har været i top10 på verdensranglisten i kiteracing. Morten Lander der som første dansker kunne sætte freestyle tricks som KGB, Slimchance samt kiteloop handlepass. Per Rasmussen der både har været i toppen af danmarks bedste windsurfere og paraglidere. Frederik Skovgaard med en solid baggrund som jollesejler samt Henrik Bærentzen der ligeledes har brugt masser af timer på en kapsejladsbane i både windsurfing og kitesurfing.
Rammerne omkring eventet var virkelig imponerende. Om lørdagen skabte Åkrogen perfekte forhold med stabil vind, høj sol og ingen tang. Der var arrangeret hyggelig dinner om aftenen, med overnatningsmulighed til alle deltagere på Kalø Vigs sejlsports center. Under konkurrencerne var der opsat telt med hjemmebagt kage og sodavand til publikum. Om søndagen blev der sejlet ved Egense Slotsruin, der satte prikken over ”i”et, som en perfekt baggrund for venue’et.

En hydrofoil holder én svævende over vandet. Og da der er uhyggelig stor forskel i performance på de forskellige modeller af hydrofoiler, og anskaffelsesprisen samtidig er forholdsvis dyr, har der været en stigende “gør det selv” trend i både ind og udland. Derfor var det muligt at stille op i 2 forskellige klasser. En raceklasse samt en selvbyggerklasse. Før at gøre det lidt mere socialt, var der fælles start og mål, men banen for racefoils var noget længere. Det viste sig at være en succes, der gjorde det sjovt for alle at deltage.

Men deltagerne var der ikke kun for sjov.Både Morten og James havde været til internationale foilstævner for at træne og havde samtidig anskaffet sig den nye type af foil racekites der sejler ca. 20% hurtigere end traditionelle inflatable racekites.Kort inden start hev James noget af en overraskelse frem. Han havde gjort det nærmest umulige, og anskaffet sig verdens hurtigste foil. En foil der netop havde vundet Gold Cup i Australien og kun fandtes i ét eksemplar. Og det lå nu i Åkrogen i Århus, klar til kamp. Så både niveauet af tekniske færdigheder, udstyr og ambitioner var virkelig i top.

Dommerne var 2 garvede herrer, der havde årelang erfaring i at afvikle internationale sejlsportsstævner. Så alt fra startprocedure, baneudlægning tidsplan osv. klappede perfekt. Der blev sejlet 4 sejladser om lørdagen og 3 om søndagen med i alt 2 fratrækkere.
Lørdagens første sejlads blev i raceklassen vundet af Morten Lander, og de 3 næste af James Johnson. I Selvbyggerklassen batlede Anders Borg og Frederik Skovgaard både om at have den flotteste hjemmebygger foil, men havde også en indædt kamp på banen. Frederik vandt selvbyggerklassen på vandet, men den flotteste foil blev dog ikke kåret. Thomas Alsbik var sat lidt på både design af foil, men også i kampen grundet meget få timer på boardet. Så stor respekt for at stille op.

Faktisk var der flere der havde vist interesse for at stille op, men valgte at blive hjemme af frygt for ikke at kunne gøre et godt resultat. Men her bør man i stedet huske på, at det kan være lige så motiverende at have en intern konkurrence med sin daglige surfbody, som en kamp om podiepladserne. Og at stille op til et event er altid en oplevelse.

En sådan intern konkurrence havde Per Rasmussen, Fredeik Skovgaard og Henrik Bæretzen. Per kunne grundet en havareret foil desværre ikke sejle om søndagen. Det var ellers en fantastisk intens og nervepirrende kamp, som først blev afgjort i den aller sidste sejlads. Frederik førte sejladsen, men styrtede få meter før mål, og kunne således se sig slået af Henrik Bærentzen der sluttede på en samlet 3. plads. Kampen mellem Morten og James blev også mere og mere spændende om søndagen, hvor der blev sejlet på ens foils. Morten vandt 2 ud af dagens 3 sejladser. Således sluttede det samlede regnskab med 3 første pladser til Morten Lander og 4 første pladser til James Johnsen, der med stor stil blev kåret som 2014 Danmarksmester i kitefoil.

En stor tak til sponsorerne: Red Bull, North Kiteboarding, Nautic Surf & Ski, Kaløvig Bådelaug, Naish, Intersurf, Jeanne’s konditori,

Related Articles

Responses