Red Bull Battle of The Sund 2014. Lars Solgård

Surfer Arkiv

Red Bull Battle of The Sund 2014 – d. 16. august 2014 – fra Malmø til Flakfortet og retur. V-VNV vind, 6-10 (-12 m/s) ca. 60 km sejlads, vindertid 1 time 32 min. 15 danskere fuldførte og fik registreret en placering. 250 Tilmeldte, 180 stillede op på dagen. 32 gennemførte ialt, således måtte 148 opgive at gennemføre. Der var næsten direkte modvind mod topmærket; Flakfortet – og ret frisk vind med hvide skumtoppe ved Malmø, men aftagende vind mod Flakfortet. Således udfordrende, skiftende forhold. Der var lovet 2 knobs strøm i sejlrenden.

Her kommer, med en vis forsinkelse – min beretning fra en af årets store sejlads oplevelser for mit vedkommende!
Foto her viser de relativt krappe søer ved Malmø som vi måtte håndtere ved start og mod slutningen af sejladsen. Det var ikke helt nemt at lænse her på tilbagevejen; det kostede nogle styrt med “foilbomben”, derfor en god ide med impactvest:) Mere om foilbomben senere 🙂 Nu til begyndelsen:

Red Bull Battle of The Sund 2014. Skærmdump fra hjemmesiden med reportager, fotos, film. Se links lige under dette foto:

Her er fotos fra stævnet
Her er film fra stævnet
Jeg læste med stor interesse om Red Bull Coast 2 Coast sejladsen 2013 hvor mange danskere tog afsted mod Fehmarn for at sejle over Fehmarn Bælt. Særligt lagde jeg også mærke til to danskere der blev hhv. nr. 1 og 3 blandt ca. 350 kitesurfere; Bjørn Rune Jensen og Steffen Øvind. Der var andre prominente deltagere, blandt andet den regerende speed verdensmester, Alex Caizergues, som endte som nr. 2, og Florian Gruber, kiteraceverdensmester i 2013, som blev nr. 4. De tre første deltog på foils, Florian blev den første blandt raceboards. Den sejlads og de resultater de deltagende danskere opnåede, vakte min interesse for kapsejlads med kite, i særdeleshed på hydrofoils! SeMorten Landers hæsblæsende beretning fra stævnet her. Jeg fik mig lært foilsejlads i løbet af vinteren ’13/’14 ved at sejle sammen med Bjørn og Steffen blandt andre, og havde deltaget i nogle Neil Pryde Ø-grandprix sejladser; Venø Rundt (nr. 4) og Orø Rundt (nr. 3) i 2014. Der bliver også tid til hyggeturssejladser, eksempelvist som i denne her film(husk sæt kvalitet til HD1080) med Bjørn fra Farø juli 2014, en skøn sommerdag!
Her er podiet (havetelt) på Orø Rundt 2014, Neil Pryde Ø-Grandprix sejlads. Godt selskab på podiet ikke desto mindre. 28 deltagere gennemførte.
3. Lars Solgård, 1. Steffen Øvind, 2. Bjørn Rune Jensen

Neil Pryde Ø-grandprix DK rangliste stævneresultater 2014 ses her: for hhv.kitesurfere og windsurfere.
Da jeg her i sommers på ferietur i Spanien så at der blev annonceret en ny Red Bull kite kapsejlads, denne gang fra Malmø til Flakfortet, og retur til Malmø, var jeg ikke i tvivl; jeg skulle med! Jeg tilmeldte mig få minutter efter at det var muligt, og glædede mig lige ind til sejladsen startede! Det blev en fantastisk oplevelse!
250 tilmeldte deltagere i Øresund Battle, for mænd og kvinder, i 2 sejlads klasser; hhv. åben (foil og raceboard) og med Twintip.
Der var 250 tilmeldte deltagere fra 14 lande, rigtigt mange tyskere og svenskere især. Først var tilmeldingen begrænset til 200 deltagere, formentligt pga. sikkerheds issues, belært fra Fehmarn bælt sejladsen gætter jeg. Senere åbnede man op for at 50 yderligere tilmeldinger blev tilladt. 180 stillede op på selve dagen. Blandt de 11 første i åben klasse var de 8 danskere; de 6 første danskere på Foils, de to næste på raceboards. 12 foilboards ialt. Man kunne deltage i 2 klasser; mænd og kvinder hver for sig. En gruppe deltog i “åben klasse”, hvor alle typer boards var tilladt. Der deltog 36 kitere (22 fuldførte) i den åbne klasse for mænd, med foils og raceboards. Andre 140 kitesurfere, fordelt på 129 mænd og 11 kvinder, deltog med twintips. Heraf fuldførte 9 mænd i TT klassen. Fire kvinder deltog i åben klasse. Store twintips, som “door” boards var også tilladt her, blandt andet vinderen af TT klassen deltog på et meget stort TT. Dvs. ialt 32 deltagere (inkl. Camilla Ringvold på raceboard) gennemførte banen inkl. runding af Flakfortet og kom i mål indenfor tidsgrænsen. Det var svære forhold for Twintips – også da vinden aftog betragteligt op mod Flakfortet. De der havde været friske og launchet store kites blev belønnet herfor når man skulle krydse i aftagende vind. Mikkel Roos, den unge dansker (18 år) der blev nr. 3 i twintip klassen, sejlede med 16 m2 kite.. 15 danskere tilsammen i åben klasse (13) og i Twintips klassen (2) gennemførte banen og fik en placering i tracking systemet som registrerede om man blandt andet rundede flakfortet.
Her Jan Fagerbo Stensborg (15); Bjørn Rune Jensen (1), og Steffen Øvind (3) under opladningen inden sejladsen. I parantes placeringerne i sejladsens åbne klasse.

Her er fra venstre Jan Fagerbo Stensborg (15), Peter Müller (2) og Morten Lander (5), som hygger (og ser hinanden an, hehe?) inden start.

Bjørn Rune Jensen (1) og Morten Hansen (7) vurderer (gætter jeg) strøm, vind, kitestørrelse, kursvalg, og meget mere. Begge d’herrer har ligesom de 5 andre blandt de forreste i den åbne klasse for mænd mange års kapsejladserfaring med Windsurfere, Kiterace, og nu Foilrace.

Her er 180 kitesurfere før starten:

Her er starten lige gået – markeret ved jetskien til højre i foto:

Jetskien som ses sejle til højre i foto i relativt hård modvind og -bølger. Det gik relativt langsomt med at komme imod bølgerne, så jeg måtte falde af bag jetskien for at starte bag den.
Under starten, som blev forsinket 12 min. så vidt jeg husker, var der pænt stor forvirring – kun de skippere der havde balls nok til at holde sig i nærheden af trængslen ved startbåden, kunne præcist følge med i hvornår starten gik og nedtællingen hertil. Det var ikke uden risiko at holde sig til der, da der var en del uopmærksomhed blandt kiterne, som medførte et par massetangles – derfor holdt jeg mig på afstand, ville ikke have 2 timers sejlads ødelagt pga. tangle.. Mange var, ifølge min vurdering, ligesom jeg selv, ret benovede over at være startende, og havde vældigt travlt med at vinke og hilse på hinanden, mere end at se sig omkring, for visses vedkommende! 🙂
Resultaterne: (affotograferet fra livesending på pladsen foran Turning Torso; der er aldrig frigivet officielt resultat anden end præmierækkerne)
Bjørn Rune Jensens vindertid 1 time 32 minutter, i tabellen her angives hvor mange minutter efter vi andre er i mål. Daniel Meier har jeg senere på trackingsiden set at snige sig ind foran Egon med en 10. plads til Schweizeren, og Egon blev så nr. 11. Egon hentede iøvrigt mindst 5 placeringer på lænsebenet!

Skærmdump fra livetracking fra hjemmesiden angivet ovenfor: Her er link til livetracking hjemmesiden, hvis man selv vil nærstudere tracks.
Her er der gået 3 min. efter starten, man ser de modigste og dygtigste foilere og racere trækker fra med det samme, pga. evnen til at gå højde, og frækheden og rutinen og dygtigheden med hensyn til at starte præcist i skuddet, flot af Bjørn, Steffen, Lander, Hansen, Bærentsen. Man ser at bl.a. James Johnsen og jeg har været mere forsigtige i mængden af kites i luften.

Her, lidt senere, 34 min. efter starten, ser man at der kommer markant afstand mellem foilerne, raceboards og de øvrige deltagere.

Topmærket rundes efter 1 times sejlads, 30 km kryds.
Her rundes Flakfortet af Bjørn Rune Jensen efter 1 time, efter 30 km’s kryds i næsten direkte modvind! Hhv. Bjørn, James Johnsen, som har krydset flot, Morten Lander, og Steffen Øvind. Selv er jeg faldet noget tilbage her desværre.

Lidt efter, 6 minutter senere:

Her ses efter 1 time og 15 min. fordelingen midt på lænsebenet blandt de forreste i åben klasse; man ser en del der stadig er på vej mod fortet.

Her er der gået 1 time og 30 minutter, Bjørn er næsten i mål alene, og man ser en nervepirrende kamp til stregen om 2.-5. pladsen 3-3½ km bagude i forhold til Bjørn:

Første mand i mål efter 1 time og 32 minutter!
Her går Bjørn Rune Jensen i mål, 1 time og 32 minutter efter starten. I tabellen til højre ses afstanden til efterfølgerne, i kilometer på det tidspunkt. Henrik Bærentzen og Egon Lisberg avancerede mindst tre pladser senere på lænsebenet mod Malmø idet en lille gruppe på 3 kitere forvildede sig på afveje omkring Flakfortet. Det er et eksempel på hvor mega stressende det kan være med en så lang sejlads – og man kan godt blive forvirret over hvad der helt præcist blev sagt til skippermødet. Jeg kan forstå på den ene deltager fra Schweiz at man ikke var vant til at der ikke var en Red Bull afmærkning som topmærke, men at Flakfortet var det egentlige topmærke der skulle rundes! Man kan også se at Steffen Øvind hentede et par placeringer på lænsebenet til en flot 3. plads overall, men også at Steffen lige før startlinien lå nr. 2, men faldt og blev overhalet af Peter Müller så resultatet blev en 3. plads for Steffen. Drama! 🙂

Her er en anden (uofficiel) resultatliste fra åben klasse, taget fra live-tracking funktionen: 22 af 36 fuldførte sejladsen i åben klasse for mænd.
1. Bjørn Rune Jensen. Cabrinha Velocity Tubekite, Spotz 2
2. Peter Müller. Flysurfer Foilkite Speed4, Levitaz Foil
3. Steffen Øvind. Cabrinha Velocity Tubekite, Spotz 2
4. James Johnsen, Elf Joker Foilkite, Sword/Spotz? 1 foil
5. Morten Lander. Ozone Chrono Foilkite, Sword 1 foil
6. Mike Martin. Tubekite, Sword 1 foil
7. Morten Hansen, Cabrinha Velocity Tubekite, Spotz 1 foil.
8. Lars Solgård. Cabrinha Velocity Tubekite, Sword 1 foil
9. Henrik Bærentzen. Tubekite, Raceboard
10. Daniel Meier. (Swiss KiteRace Team) Alpine Foilboard+foil
11. Egon Lisberg, Tubekite, Freerace board. (Tilsyneladende når Daniel Meier at gå i mål før Egon når man kigger track’et efter).
Resten af fuldførende danskere i åben klasse:
14. Frederik Skovgaard. Raceboard, RRD tubekite
15. Jan Stensborg. Sword 1 foil, Foilkite
17. Andreas Bruun Okholm. Raceboard. Tubekite.
18. Lukas Hroar Kristensen. Waveboard. (Freestyle tubekite)
22. Uffe Krabbe. Freeraceboard. Tubekite.
Første kvinde:
1. Camilla Ringvold. Cabrinha Tubekite, Raceboard.
Oversigt over resultater i åben klasse for mænd fra tracking funktionen.Her mangler ihvertfald Morten Hansen i oversigten, han blev nr. 7, lige før mig:

Her er der gået 1 time 55 minutter, og de sekundære placeringer i åben klasse og TT for mænd ses her:Morten Hansen (7) og jeg (8) er næsten i mål, så er der et stykke til Henrik Bærentzen (9) – og igen et stykke til de næste placeringer. Derudover ses enkelte af de lavest placerede i åben klasse tilsyneladende at vende snuden mod Malmø igen – de har opgivet at fuldføre tilsyneladende. 22 fuldførte i åben klasse for mænd. Topmærket, Flakfortet, er den røde prik “ff” i ve. øvre hjørne.

Første Twin Tip, Atte Kappel i mål efter 2 timer 43 min. Door TT.

Senere ses her TT rækkefølgen, 9 fuldførte af 129 mandlige TT’ere. Mikkel Roos bliver en flot nr. 3, og Morten Klingenberg nr. 8 blandt Twintips. Tillykke!

Camillla Ringvold clocker i mål efter 3 timer 14 minutter som den første og eneste kvinde der rent faktisk fik rundet topmærket; Flakfortet. Tillykke!!

Bjørn Rune Jensen, vinder for 2. år i træk i Red Bull Battles!

Hvad skal der til for at sejle hurtigt (foil)kiterace?
De 7 før mig har alle arbejdet stenhårdt i mange år på at sejle så hurtigt, ved jeg.
Bjørn og Steffen har, i lighed med flere af de andre forreste, deltaget i kapsejlads med windsurfing og kiteracere i mange år. De to Holbæk gutter indførte racefoils i DK i efteråret 2012, og har trænet rigtigt meget siden på racefoils. De første placeringer blev afgjort blandt kitere med forskelligt grej, forskellige foils, og blandet foilkites med tubekites. En foilkite burde principielt gå højere til vinden og sejle hurtigere end en tubekite. En hydrofoilvinge med stort areal på frontvingen bør principielt være hurtigere på VMG/Upwind speed end en foil med lille frontvinge areal. En foil med lille vingeareal bør være hurtigere på læns til gengæld, samt nemmere at kontrollere på læns i bølger. Morten Lander og James Johnsen har markant rutine og flotte VM deltagelser bag sig, men mindre rutine på foils end de to forreste, men har lært det hurtigt, meget imponerende. De 5 forreste danskere har således alle kapsejlads erfaring i større stil, også internationalt, også i VM sammenhæng. Det betyder klart rigtigt meget mht. at holde fokus og koncentration, hele tiden søge at maximere højden til vinden på kryds, vide hvornår man kan holde mærket op; “layline”, vide hvor man skal placere sig i forhold til en start. Derudover kan man vinde en del ved vendinger hvis man behersker jibes og tacks i god kontrol, evt. med foilen i løftet position så man næsten ikke mister fart i manøvrer. Med den gennemsnitsfart en foil sejler, over 30 km/t for de forreste, skal man ikke ligge længe i vandet før man kommer bagud hvis man kikser i en manøvre, eller er langsom der. Derudover blev vi testet i evnen til at “gå dybt” – et begreb jeg ikke anede hvad drejer sig om før jeg i foråret 2014 opdagede at en kiter der kan gå næsten plat læns (som det eksempelvist krævedes på kursen fra Flakfortet mod Malmø) og samtidigt holde sig fuldplanende/foilende, sparer rigtigt mange (kilo)meters sejlads væk fra den optimale kurs, endsige sparer endvidere et par eller flere overflødige jibes!
En hydrofoil er meget hurtig, men er således også teknisk relativt svær at sejle, så for at kunne vinde skal man beherske mange sejlads discipliner. Derfor er det krævende, men meget spændende og udfordrende sejlads. Peter Müller som blev nr. 2 sejler som teamsejler for Flysurfer og har selv været en del af et team som har udviklet Levitaz foilen. Peter klarede sig fint med en 14. plads i det første Gold Cup foil stævne ved Silvaplana See på europæisk grund, afholdt i Schweiz august 2014. Martin Mike er en del af Swiss KiteRace Team, han er også erfaren ræs sejler og deltog også i Silvaplana See stævnet med hele foil verdenseliten.
Camilla Ringvold, den første kvinde (og den eneste kvinde der rent faktisk rundede Flakfortet) er ikke hvem som helst; hun har blandt andet vundet Ragnarok; langdistance snowkiteboard konkurrence i Norge, kitet Grønlands indlands is – på langs (!) – og kitet over Atlanten som den ene af et team på 6 personer!
Bjørn var ude før starten og teste forholdene.

Frederik Skovgaard sejlede ind på en flot 14. plads på raceboard:

Lukas Hroar Kristensen blev nr. 18, sejlede med freestylekite og waveboard!

Her er de stolte forreste danskere: Steffen Øvind (3) og Bjørn Rune Jensen (1)

Foilbomben:
Her ses Martin Mike (6), fra Schweiz, flot demonstrere “Foilbomben” – og illustrere hvorfor vi sejler med impactvest: Jeg kan fortælle at jeg fullcrashede mindst 10 gange på lænseren mod Malmø; jeg var nok mentalt lidt skræmt ved udsigten til disse styrt, hvorfor jeg nok fumlede lidt ekstra omkring flakfortet – men der var heller ikke nogen konkurrenter i umiddelbar nærhed, så vidt jeg kunne se.

… og her fullblown: (screendump fra den officielle video:)

Ouch! Foilbomben gør nas 🙂
Jeg havde varmet op som jeg skrev i indledningen, med et par kapsejladser i maj og juni et par måneder før, og havde sejlet på hydrofoil under rimelig kontrol 5 måneder inden sejladsen. Jeg har sejlet kapsejlads før, for 30 år tilbage, Fyn rundt og Sjælland rundt i kølbåde, og i jolleflerskrogsbåde. Det var super spændende, svært og rimeligt stressende at deltage. Jeg var ved at skide grønne grise efter mærkerundingen, idet jeg vidste helt sikkert at ville få tæsk af foilbomben, og ganske rigtigt!
“Foilboards, ja ja, men det er for gamle mænd”?!
Hvor svært kan det være, tænker man måske?? Sådan en foil sejler stærkt, og går hurtigt på alle kurser, men den sejler absolut ikke sig selv! Farten på læns, specielt i den ½+ m sø der stedvist var den dag på Øresund stiller store krav til kontrol og teknik – og gode nerver.. Mange siger “det er for gamle mænd”, men verdenseliten er omkring de 20 år. Den samlede vinder af 2014 Foil Gold (World)Cups 3 stævner iår, Johnny Heineken (tidligere 2 x VM i kiterace) er 26 år, men vinderen af den sidste afdeling iår i Australien, og nr. 2 efter de 3 stævner iår, Nicolas Parlier, er 19 år gammel. Maxime Nocher, nr. 3 sammenlagt, er 20 år. Oliver Bridge som har vundet flere store internationale kiterace og foilstævner iår er godt på vej mod toppen, han er 16 år gammel. De fleste foilsurfere i verdenstoppen, inkl. eksempelvist Florian Gruber, er samtidigt også dygtige freestyle kitere, Florian vandt 1. plads i både freestyle og race i et stævne tidligere på året. Her i DK er Oliver Hansen blevet rigtigt skrap også til foilkitesurfing i løbet af iår, han er 15 år gammel! Foil sejlads er rigtigt teknisk krævende, kontrol = fart – og foiling tacks og jibes er ikke nemt!
Så er der prisen: Jeg havde købt min Sword 1 brugt af Steffen i Holbæk, til en overkommelig pris, og der er brugte racefoils til salg, også i skrivende stund. Så – nogen vil sige foils er dyre, andre vil sige det er overkommeligt.
Det var svære forhold synes jeg, der var tang, specielt ved Saltholm. Der var krap strømsø, Øresund synes jeg altid er med meget uroligt vand, der var meldt 2 knobs strøm den dag i sejlrenden. Vinden aftog fra 10-12 m/s til omkring 6 m/s skønner jeg, jo tættere vi kom Flakfortet – og jeg kunne ikke særligt godt foile med min 9 m2 kite lige før mærkerundingen. Til gengæld tiltog vinden og også bølgernes størrelse mod Malmø, så alt i alt var jeg ganske godt tilfreds med min 9 m2 kite. De forreste havde større kites, men også bedre kontrol end jeg. Man behøver principielt ikke så stor en kite til foil sejlads – dels er der meget mindre modstand igennem vandet – og det kan også være lidt skræmmende at være overpoweret, specielt på læns i urolig sø (som der var til denne sejlads).
Her er mit GPS track: 57,9 km iflg. endomondo.

En kæmpe oplevelse for alle deltagende!
Tilbage står imidlertid en HELT FANTASTISK oplevelse, at deltage i en international kapsejlads med 250 tilmeldte deltagere, et år efter at jeg læste om Coast2Coast sejladsen i 2013. Det er, selvom det måske lyder mærkeligt, en oplevelse jeg aldrig vil glemme!
Udover de forreste som har fået en del tæsk med vores foils, blev der kæmpet mindst ligeså meget af de andre deltagere. Jeg talte med flere yderst dygtige kitesurfere som deltog med twintips, waveboards, som enten kun med nød og næppe nåede at runde Flakfortet – eller blev vendt rundt af officials ganske kort tid før de nåede at runde topmærket der, man satte turnaroundtime til 3 timer! Sejt at en ung dansker, Mikkel Roos, blev nr. 3 i TT klassen, og første på almindeligt Twintip, idet vinderen i den klasse som nævnt deltog på Flysurfer Door, et væsentligt større twintip som går meget bedre højde end almindeligt twintip. De to sidste danskere, Uffe Krabbe og Morten Klingenberg gik i mål efter hhv. 4 timer og 30 min og 4 timer og 53 minutter. Uanset hvad er det faneme sejt at kæmpe det bedste man har lært i så lang tid!
Jeg har tidligere på året skrevet en blog om mit første års erfaringer med race hydrofoil sejlads, måske du har lyst til at læse den, hvis du ikke allerede har gjort det?
Alt for nu herfra,
Lars Solgård

Related Articles

Responses