REVIEW – VECTOR 2013

I sensommeren 2012 fik jeg nye kites. Og nu, efter at have prøvet dem i forskellige forhold – sommer og vinter – og et par rejser til bl.a. Læsø og El Gouna, etc., vil jeg gerne dele mine overvejelser og oplevelser med jer andre. Jeg beklager på forhånd det lange, lange review, men prøver blot at komme hele vejen rundt.
OVERVEJELSERNE
Jeg har lige godt sejlet to år og er begyndt at lave forskellige tricks, men ikke noget unhooked endnu – men det går fremad. Sidste år skiftede jeg mine første to Vari-kites ud med en serie Naish Park fra 2011.
Tro mig, jeg har også været igennem mange overvejelser før jeg besluttede mig … men valget faldt på et setup bestående af Cabrinha DRIFTER (7) – VECTOR (9+11) – CROSSBOW (13). Til en start lå det mig meget fjernt at “blande” forskellige typer, men ved nærmere eftertanke gav det god mening. Jeg fandt ud af, at jeg gør forskellige ting, afhængigt af hvor meget vind jeg sejler i. Så derfor er mit nye setup tilpasset de behov. En af de ting jeg var rigtig glad for i processen, var den sparring og gode, saglige vejledning jeg fik i min lokale surfshop – sorry to say – men det får man altså ikke på nettet.
I dette – mit første – review vil jeg fokusere på VECTOR som jeg har i 9 + 11 og betragter som min “main kites”. Så kan det være jeg får skrevet et review på de to andre kites senere.
FØRSTE INDTRYK
Det første som slår mig, er kvaliteten på tasker, pumpe og selve udførelsen af kiten. Det hele er utroligt lækkert og med en høj finish. Selvom VECTOR er lanceret som en “billig” model, der prismæssigt ligger under andre kites fra Cabrinha, så er der ikke sparet på kvaliteten. Den eneste forskel er- så vidt jeg ved – den dacron som er brugt til kiten, ikke er forstærket på samme måde som de andre kites. Om det har en praktisk betydning ved jeg faktisk ikke. Men der er ingen flutter når den får en hurtig tur gennem luften. Og så er tasken skiftet ud med en pose, der trods alt stadig er fed, omend mere minimalistisk. Til gengæld kan man næsten få 3 kites for 2’s pris …
Farver og mønstre synes jeg er vild fede … men det er jo en smagssag. Men det store sølvlogo passer godt til den havblå og limegrønne dug.

Taskerne til de forskellige kites er lavet i samme lækre materiele og der er virkelig tænkt over detaljer og finish, menPosen til VECTOR er uden sidelommer til bar og pumpe og der er kun en bærestrop.

KITEN
Kiten er en hybrid kite med 3 struts. Dvs. den er en mellemting mellem en SLE/BOW og en C kite, hvilket gør at den måske trækker mindre end en klassisk SLE kite som fx. Switchblade, men til gengæld er den en del hurtigere i luften og det er en af de ting jeg sætter pris på. Ud over hastigheden, giver det et mindre barpres.
Jeg har svært ved at vurdere om VECTOR er en smule langsommere end min PARK var, men det virker sådan. Det skal dog siges at mine PARK havde jeg trimmet en del, for at få mere træk i dem , og jeg havde PARK i størrelserne 8-10-12 og VECTOR i 9-11 kvm. Så det er svært at sammenligne den del lige over. Jeg har endnu ikke pillet ved opsætningen af mine VECTOR.
Til gengæld er der uden tvivl mere træk og boost i VECTOR ift. mine PARK. Og den klarer sig også en del bedre i let vind. Jeg hopper højere og længere med VECTOR og i let vind er det som om den trækker mere, bare man lige får den i gang.
Nu er det jo sjældent jeg misser et trick (not), men når linerne slagger har kiten en god evne til at blive hængende (drifte) og jeg har bevist forsøgt at sejle den ned, det kan man godt, men det kræver god fart, ellers drifter den bare med … måske er den tætter i familie med DRIFTER end man regner med. Det gør at man ikke bliver straffet så hård og lige har lidt mere tid at løbe på.
Vandstart behøver jeg nærmest ikke at nævnte, for kiten virker som om den er vandskræk, selv i meget let vind.

Knitrende ny. Kiten har de sædvanlige indstillingsmuligheder for hurtigere og langsommere reaktion på tipperne. Er der noget som en frisk kite?

PUMPEN, VENTILEN og alle STRUTS
Her har jeg fået en stor forbedring ift. mine tidligere kites, som alle havde en gammeldags gummiventil – som man ser på en badebold – OK, måske modificeret lidt, men alligevel med alle de ulemper det indebar.
Den nye ventil er lavet som “one-pump” med en studs, der passer til enhver standard kitepumpe. Slangen ryger ikke af og ventilen bliver ikke udvidet. Når man tager slangen af, er der ingen sivning fordi kontraventilen er helt tæt. Så ingen stress med at luften ryger ud. Når man skal have luften ud skruer man bare hele studsen af og så vælter luften hurtigt ud. Hele ventilen er gemt og beskyttet under en “hat”. En lækker og enkel løsning.
Til gengæld er luften lidt træg at få ud af struts’ne. Ikke at det betyder så meget, for der er rigeligt plads i taskerne til kiten. Men alligevel …
En af de ting som er sparet væk når man køber en komplet VECTOR er pumpen, den må man købe ekstra. Og husk, det vil man godt. For den pumpe … er måske verdens fedeste! Det ligner bare en almindelig pumpe, men den pumper bare mere “smooth”. Jeg ved faktisk ikke hvorfor (har ikke skilt den ad), men der kommer mere luft igennem, den glider lettere og når kiten er ved at være pumpet helt op og en normal pumpe bliver stram at trække opad, er denne pumpe stadig let … virkeligt behageligt. Så behagelig at andre (jeg nævner ikke navne) er begyndt at låne min pumpe selvom de har deres egen med … måske er det ligefrem en scorepumpe?
BAREN
Jeg må indrømme at jeg ikke synes det er den smukkeste bar på kloden. Selvom den er meget pænere i år end tidligere. Men det er jo kun visuelt. Rent praktisk fungerer baren utroligt godt og den er meget behagelig at holde på, selv efter mange timer, der er ingen skarpe kanter eller andet som generer fingerne.
Depower betjeningen sidder lige foran dit hoved og der er intet som hænger og slasker når du hat trukket depower. Alt bliver holdt på plads med et fjedersystem og er markert med farvekoder for power og depower – virkeligt brugervenligt.
Selve sikkerhedssystemet er lidt specielt og deler måske vandene lidt. Det består af 3 (4) trin.
Det første er når du slipper baren, så depower kiten helt og falder ud af himlen. Det er jo nok meget rart, men jeg savner min stopperball, så jeg selv kan bestemme om jeg vil have kiten til det. Kiten lægger sig på frontblæren eller drejer ud i siden af vinduet – klar til launch.
Det næste trin er release, det fungerer som de fleste kites (ved at skubbe udløseren fra dig). Selve systemet er lidt finurligt at samle, omend det tilsyneladende er blevet meget nemmere end tidligere. Jeg har brugt det én gang og havde ingen problemer med at samle det på vandet i ret meget vind. Har du released kiten, lægger den sig fladt på vandet uden træk. Denne løsning kan du ifølge Cabrinha også bruge til at lande kiten selv i meget vind.
Sidste trin er “let-go” af kiten. Det svarer til at du slipper din leash. Cabrinha har sat dette system i selve chickenloopet (vist nok som de eneste) og det fungerer godt (har kun testet det uden kite … ). Men medmindre man sejler unhooked, behøver man faktisk ikke længer at sejle med leash. Det gør jeg dog alligevel, og det afstedkommer nogle overvejelser, for har jeg nu pludselig endnu en udløser jeg skal betjene for at smide kiten helt … er der mere eller mindre sikkert?
Alle centerliner går igennem et plastikrør, så man fuldstændig undgår slid af barens bevægelser. Og baren kører nemt og fint, selvom den er fyldt med sand.
Alt i alt en super fed og gennemtænkt bar, men alle de funktionaliteter også baren mere “bulky” og sværere at rulle ordentlig op. men med lidt øvelse finder man en måde, og så tænker man ikke mere over det.

Som du kan se ligner baren et kødben, men her hører ligheden så også op … bemærk hvordan midterlinerne er beskyttet og power og depower sidder placeret.

Chickenloop med carbonlook. Igen mange detaljer, Leachen er monteret med swirvel, donkeydicken er stiv og bøjelig på samme tid (!) og Den røde udløser dersidder lige over, er en ekstra sikkerhed som smider hele kiten – det kræver vel at mærke først efter man har released, så det kan ikke ske ved en fejl.

Linerne virker ved første øjekast lidt mere stive og en anelse tykkere end andre liner og det undrede mig i første omgang, men de er meget nemme at “gå ud”, tidligere har jeg tit haft problemet med at mine liner filtrede i den sidste meter, men der gør disse ikke. Jeg er spændt på om det ændrer sig når de bliver mere slidt … men indtil da, kan jeg glæde mig over at de sorte liner smitter af … ja linerne er sort/hvide så de matcher baren og ikke røde, blå eller andre farve som mange andre vælger. Der er dog en rød og sort indikator ved baren og der hvor frontlinerne deles, så man nemt kan se hvad der styrbord og bagbord.
GIMMIK or not …
Som en lille gimmik følger der en “tandbeskytter” med baren. Ideen er at man sætter sine liner i den, når man tager linerne af kiten. Næste gang man skal ud, sætter man linerne på i omvendt rækkefølge. Det er ikke en ny idé, men det virker. Det kræver dog at, men er omhyggelig og ikke får “twistet”, fordi linerne ikk er lige lange til sidst.
Skipper viste mig en dag hvordan han snoede den sidste meter af hver line rundt om baren for sig selv. Princippet er det samme, du behøver ikke gå liner ud … men monterer dem i omvendt rækkefølge, ruller ud og “go”. Kræver lidt disciplin eller rutine, men det fungerer fint når der ikke er så meget plads.
SUMMA SUMARUM
Nu har jeg haft de kites i godt og vel et halvt år. Alting ser stadig (næsten) nyt ud. Linerene er stadig nemme at gå ud og skal jeg finde noget slid er det med lup.
Der er rigtigt mange kites på stranden og præferencer er meget forskellige. Men her har du en let og hurtig kite i høj kvalitet, med mindre barpress, dog uden at gå på kompromis med træk og boost. Det er en god kite til mit niveau og så ser den godt ud.
Kmann

Related Articles

Responses