Toeside Roll Tack – training (video)

Surfer Arkiv

Jeg har længe gået og synes at toe-side roll tack kunne være fedt at lære foilende, men jeg har ikke kunne visualisere det ordentligt og mine hidtidige forsøg var derfor håbløse.
Men for et par uger siden i strandparken under en sjov foilsession med min 9er WOW wave kite og god power, på min freerace vinge, kunne jeg pludselig mærke at jeg fik en klar fornemme hvordan den skulle skæres og jeg måtte straks prøve. Det lykkedes mig i første forsøg at få styret kiten nogenlunde rigtigt, at gå under bommen og komme nogelunde rundt op mod vinden og få tack´et ud heelside, dog ikke foilende.
50 forsøg og mange styrt senere fik jeg samme session lavet den første. Tit var problemet at jeg havde for lidt fart til at forblive foilende, selvom bevægelsen var rigtig nok. Andre gange styrede jeg foilen så vingen ventilerede.
Men fedt at få den sat en enkelt gang – så ved man det er muligt :p og Riisi kunne informeres om at han var bagud på tricks!
Næste session skulle være med stor vinge, da det helt fjerner alle problemerne med at det skal gøres med høj fart osv da vingen stort set ikke kan stalle. Vingen er 1100cm2 og er egentlig lavet til SUP, men den har vist sig at være sygt sjov til foil og kan både sejle 15 km/t uden kite løft) og nemt 40 km/t så den har stadig et stort hastighedsspænd og sættet er meget stabilt.
Videoen fra min session nr 2. med de næste par toe-roll-tacks i rækken er nedenfor. Det var langt sværere forhold med ekstremt gusty 6´er vind fra syd, hvilket er en dårlig retning i strandparken da den kommer ud over 5 øren og lufthavnen. Nedenunder videoen er lidt om hvad man skal gøre for at få den til at klappe.
{"video":"https://youtu.be/95p708GHvqM","width":"900","height":"600"}

det jeg har luret indtil nu er:
brug stor vinge og gerne lang mast. Stor vinge gør at farten og kitestyring ikke er så kritisk. Lang mast kan afhjælpe at man får vingen op og bryde vandoverfladen i tack´et.
Forudsætninger er at man kan foile helt stabilt toeside, kan lave alm roll tack og tack til toeside foilende. Herunder er de vigtigste skridt, som i virkeligheden overlapper hinanden ret meget – hen her er segmenteret i den tankerække de laves i:
1: Sejl ftoeside på din gode halse på ca. halv vind. hold kiten v. 45 grader og sørg for at du er i god fart.
2: inden du skærer op skal kiten drejes ret kraftigt om egen akse til modsatte side, så den kort efter vil nå lidt forbi kl 12
3: netop efter kiten er styret modsat tvinger du baren ned foran dig og rundt i den retning du et splitsekund efter vil dreje. Kroppen følger med og når baren er kommet rundt er du halvvejs lykkedes med manøvren.
4: efter baren er kommet rundt, gælder det om at holde et skarpt og præcist skær med foilen, så du drejer op i vinden og videre rundt med kort radius, samtidig med at du hverken er for højt oppe eller nede – og uden at forvingen kommer fri af vandet da ventilation øger risikoen for stall drastisk.
5: når du er igennem vindøjet og lidt videre, skal kiten styres kraftigt igen videre i den retning du vil sejle ud af manøvren, alternativt kan den loops en ene eller den anden vej.
6: Når alt ovenfor er klappet sejler du sådan set bare ud på din bedste halse med fuld fart og et stort smil på læberne, klar til næste manøvre.
mvh Thomas Alsbirk
Xboard / Futurefoilz / Liquid Force / Kitesurferen.dk

Related Articles

Responses