Våddragter – det’ helt sort!

Hvorfor er langt de fleste af de våddragter vi surfer i, sorte eller mørke i farverne? Det spørgsmål har jeg stillet mig selv mange gange efter jeg i sommers talte med helikoptermandskabet på redningshelikopteren under en øvelse sammen med dem på stranden i Vejers.

Julen nærmer sig. På søndag og mandag, d. 23. og 24. december, har de fleste fri og nogle af os overvejer en omgang jule-surf i bølgen blå. DMI melder om 13 m/s fra SØ begge dage, lufttemperaturer lige under frysepunktet og vandtemperaturer mellem 0 og 5 grader. En frisk omgang surf og derefter hjem til brændeovnen og julemaden. Det lyder jo alt sammen rigtig lækkert, men er uheldet ude, kan julehyggen meget hurtigt få en brat afslutning. Går kiten eksempelvis i stykker, eller knækker masten hos windsurferen en kilometer fra kysten, er der lige pludselig langt at svømme. Er bølgerne høje mister man hurtigt orienteringen lige så snart man ligger i vandet og er temperaturen både i vand og luft kun omkring frysepunktet, kan en decideret redningsaktion meget hurtig blive aktuel.

Redningshelikopteren kan i løbet af relativ kort tid være fremme. De anvender dels et termisk kamera og dels besætningens øjne til at lokalisere den nødstedte. Og her kommer problemet. Næsten ALLE surfere bærer sorte eller mørke våddragter/tørdragter. For det første betyder neoprenen, at der ikke udskilles så meget kropsvarme, der kan fanges på det termiske kamera, og for det andet betyder den mørke eller sorte farve, at personen går i ét med det mørkegrønne vand. Jeg tror næsten, at vi alle har prøvet at miste en surfer af syne fra land i en kombination af bølger, mørkt vand, mørk dragt og afstand. Besætningen på redningshelikopteren er også mennesker, og det er lige så svært for dem! Ved at bære mørke våd-/tørdragter er vi altså selv med til at forringe vores odds for redning, og i sidste ende overlevelse.

Der findes love om, at fiskere altid skal medbringe overlevelsesdragter når de stævner ud. Der er masser krav til sådanne overlevelsesdragter, bl.a. at de skal være i stærke farver fx neongrøn. Sådanne love og krav findes der ikke til de våd-/tørdragter som vi bruger til at surfe i. Personligt bærer jeg næsten altid en lycra udover min våddragt, lige meget om det er sommer eller vinter, i en stærk farve. Jeg vil gerne kunne spottes i et nødstilfælde, både af mine medsurfere og af redningsmandskabet. Som kystlivredder har jeg med mine egne øjne oplevet, hvor hurtigt man kan miste fx en surfer i mørk våddragt af syne, selvom man anvender kikkert. I Trygfonden Kystlivredning har vi regler om altid at bære en gul lycra/rashguard udover vores våddragt under uddannelse og træning af den simple grund – at vi skal være nemme at se.

Hvad synes I? Ville det være hensigtsmæssig med eksempelvis krav om at bære farvede rashguards eller farvede våddragter i fremtiden? Kunne man sætte en sender i dragterne lignende RECCO-systemet, der bruges i mange skijakker?

Jeg håber i det mindste at have sat nogle tanker i gang hos nogle af jer. Nogle af billederne er fra “skarpe” situationer!

God jul!

Mathias Kyhnau, kystlivredder, Trygfonden Kystlivredning

Related Articles

Responses