Amagers nye wavespot “Grandma´s”

Surfer Arkiv

Wavespots på Amager?
Det kunne godt lyde som en joke, “wavespot på Amager”. Men med det jeg har lært fra min tid i Jylland omkring Aarhusbugten og Djursland, takket være ikke mindst Peter Franks grundige research af spots i område, så findes der dage med helt specifikke vindforhold som kan give OK bølger de mest utrolige steder.

Eksempelvis er det nok de færreste som vil tro at man kan sejle i over hovedhøje, stejle og clean bølger blot få km fra Aarhus centrum ved Psycho Reef eller at et sted som Begtrup Vig kan give lange rides på stejle bølger med clean faces til mange sving og masser af power. Det sker sjældent, men det sker – og da må man være parat til at rykke på det når vejrudsigten er helt rigtig.
På Sjælland lider jeg ,som mange andre regulars, af at der kun er bagbordsspots – som Nordkysten jo har i hobetal til alle retninger fra SV til Nord. Det er ok at lære at sejle Switch, ligesom da man i 50´erne tvang vestrehåndede børn til at skrive med højre i folkeskolen..men helt godt bliver det sgu aldrig.

Stakkels Styrbords-sejlere
Meget sjældent åbner kraftig vind fra Ø-NØ op for styrbordsmuligheder på Nordkysten, men jeg har selv tilgode at opleve en god dag i disse forhold, det er typisk heller ikke noget jeg prøver at køre efter.
Selv bor jeg på Amager og har mindst en time hver vej til Nordkysen. Ishøj bliver aldrig rigtig godt og der er tit tæt trafik på motorvejen. Så efter jeg er flyttet tilbage til L*rteøen kan jeg godt afløre at jeg er ved at være desperat efter at sejle noget styrbord engang imellem. Da jeg boede i Aarhus sejlede jeg næsten aldrig andet, da mange spots giver gode styrbordsforhold, jeg nævner i flæng: Grenå, Fornæs, Kristoffervej, Øer, Begrtrup Vig, Psycho, Marselis, Backyarsd og tildels endda Skæring og Åkrogen når det er rigtig vildt…
Amager?

Jeg har sejlet nok på pynten til at vide at der ALDRIG kommer en ærlig bølge derude, den slags ved man efter 20 år og mange hundrede ture i al slags vind og vejr. Men hvad med rundt om sydspidsen på Amager? Det skulle tjekkes….
SÅ, engang i sensommeren rykkede jeg på en kraftig blæst fra syd for at se hvordan revlerne ved Poppelvej (kendt fladtvandsspot på Sydamager, som dog er lukket pga fuglekiggere store dele af sæsonen) og med vedvarende vind til en 6.5ér (11 m/s plus) stod der ganske rigtigt en stejl bølge på en meters penge når den var bedst. Men Poppelvej led den dag af sindsyge mængder tang, men bølgerne var sjove og gode dillerhøje bump´n’jump sager. Og jeg tog glad derfra vel vidende at det nok kan blive endnu bedre ikke mindst uden tang og med bedre vind.
I mandags fløj jeg ind over Amager i solskin og så ned på revlerne igen syd for Amager og tænkte at jeg skulle tjekke det ud næste gang det blæste.
Det gjorde det så allerede tirsdag hvor diverse forecasts lovede omkring 12 m/s og 1m bølge @ 4sekunder. 4 sekunder er noget rod, men kaster stadig toppe af sig. Så afgang mod spottet så jeg ankom kl 17 en god time inden solnedgang. Men det havde kun blæst få timer, og vinden var i nyeste forecast ikke så kraftig som hidtil. Så ingen forventninger overhovedet.

Teorien bag valget af spottet ved Mormorstranden/Dragør Fort er at det er det eneste sted med en god dybde på 6-10m hvor bølgerne kan bygge op over et langt stræk uden hele tiden at kaste energi af toppen pga en vanddybde der nærmer sig bølgehøjden, som resten af Amager lider af. Det kræver kraftig og vedvarende vind fra Syd, men i teorien er der fetch hele vejen fra Tyskland hvilket giver mulighed for bølger på over 2m og 5-6s periode hvis forholdene er ideelle (over 15 m/s fra syd i længere tid)

Hot or Not?
Vinden var lidt slappere end håbet med ca 11 m/s i middelvind på Drogden (yes den findes stadig, målinger findes hérhttp://servlet.dmi.dk/bv/servlet/bv?stat=6183) og min 6.5´er solo passede fint til opgaven, da det er rart med en stabil kite når man sejler foran stensætninger og forte og den slags.
Da jeg gik ud og kiggede inden launch, kunne jeg se hvide toppe KUN foran fortet og lidt længere nede. Resten var bare det sædvanlige chop, ikke engang på de ydre revler brød bølgerne..Ikke så lovende, men trods alt passede det nogenlunde med at der kom noget ind via sejlrenden som kunne ligne en bølge.
Det blev til en tur på en god times tid, først på reven midt for fortet (man sejler ca 50m upwind fra den stenmole der omringer fortet, så Gandma´s t er IKKE et spot for folk der ikke har 100% styr på deres kite). Ind imellem kom der rent faktisk set af bølger med de største på over 1m og 2-3 sving, god vindretning som i 10-20 grader mere onshore end ren side. Lækker sandbund ved revlen også. Senere trak jeg ned i hjørnet ved Fortets østige side og Havnens sydlige mole. Der fik bølgerne endnu mere vinkel til næsten ren sideshore OG de brød endnu bedre når der kom de store sæt (som der altså kun kom hvert 10. minut).

Et wavespot på Amager er født!
Sikke noget at claime, en jeg vil stå på mål for at både Poppelvej og Grandma´s kan virke på de helt rigtige dage med vindstyrker fra hård vind fra syd og gerne meget højere styrke i lang tid, samt den rigtige vanddybde og ingen tang.
Min konklusionen er klart at spotte er BRUGBART til styrbordswave når det NUKER fra syd igennem længere tid. I går var klart på grænsen, men jeg er sikker på findes bedre dage i forbindelse med frontpassager af hidsige lavtryk hvor der kommer et kratigt tryk fra Syd inden den slår om. Så som i Agger og andre spots der lever på kraftig sydlig vind vil det ofte være forbundet med dårligt vejr pga frontregn. Jeg er en glad mand med dette spot kun 10-15 min fra hvor jeg bor på dage hvor der ikke er nogle alternative spots i nærheden, Igen vil jeg mene at det funger bedre end Ishøj sådan rent bølgemæssigt.

Vinden i går, ca 12 m/s nogle timer..nok til at lave en meters penge af bølger..Der må ha´ været spitting barrels omkring midnat :-p

Spotkortet over “Grandma´s” – det ydre rev har stadig til gode at vise hvad det kan, det kræver en stor dag læs stormende kuling fra syd)
Advarsel. Dette spot er meget sketchy fordi man sejler hvor man sejler, på kanten til fralandsvind, tæt foran stenmoler og Dragør fort osv, men for en erfaren kiter dog stadig meget håndterbart, men det er ikke for alle – langt fra.
Spottet er noget for dig hvis (du skal kunne sætte “OG” foran mindst 5 af sætningerne nedenfor, resten må godt være “ELLER”):
1. Du er ligeglad med at sejle foran stenmoler, har styr på dit pis.
2. Du er kold over at næste stop er Peberholmen eller Sverige hvis du kommer for langt ud og fucker op
3. Du vil gøre hvad som helst for et lille rodet styrbords-hack
4. Du bor i nærheden af Amager
5. Elsker at sejle selv hvis det regner
6. Har en 7m2 kite og mindre
7. Hader crowds
8. Er træt af at sejle Swtich eller Backside på nordkysten.
9. Elsker at kigge på et gammelt fort
10. Ikke brækker dig over lugten af rådden tang.

@alsbirk

Related Articles

Responses