KiteCam hvordan ?

Surfer Arkiv

Hej allesammen.
Virkelig mange spørger til hvilket kamera jeg bruger, og hvordan det er monteret ?
Tidligere kunne jeg linke til et indlæg fra 2011-12, men det er desværre røget i en KS backup der ikke blev “recovered”.
Skidt pyt – jeg laver det igen, og tager nogle nyere billeder/erfaringer med så 😉
Der er to måder at tage “selfie” billeder på.Ja, lidt skørt måske, men når man for det meste er alene ude, vil man gerne dele oplevelserne, som i mine øjne er VERDENS BEDSTE, med andre, i håb om at kunne dele og give, og måske lære fra sig om hvordan forholdene er rundt omkring.
Et vidvinkel POV kamera (Point Of View altså som man selv ser det er ideen, dvs vidvinkel eller ekstrem vidvinkel eller FishEye som det hedder, fordi alting bliver “rundt”), er konge når placeret relativt eller helt tæt på, men IKKE når længere væk synes jeg.
Så ofte bruger jeg et kitecam, idet et vidvinkel ikke duer (til andet end et occasional “overview” billede), og her er det alle spørger til “Hvordan” ???
Prøver at forklare det her, med billeder fra starten i 2011 og til nu, og med billeder med de lave opløsnings kameraer og til nu.
Jeg ELSKER billeder, og kan ikke få nok (og synes seriøst at video kan være kedeligt og brænder sig ikke ind som billeder, men nogle gange ekstremt spændende også ja).
Okay, nogle er måske trætte af mine billeder, men andre kan li’ dem og spørger til dem, så her et “genoptryk” og en helt ny version af mine kitecam erfaringer – i håb om at andre kan/vil bruge det.
Jeg ELSKER billeder, og de siger mere end 1000 ord og video i mine øjne – billeder sætter sig fast, nogle gange for evigt, hvor video kan være imponerende, men en døgnflue alligevel… (måske bare mig, men ja, sådan er jeg).
POV kamera er godt, altså Sony HDR eller GoPro og tilsvarende, og har sin berettigelse til mange ting.Kan monteres som linecam (ikke for langt oppe), på hjelmen, på hovedet, på boardet, på armen, på en pind – MASSER af spændende muligheder.Og kitecam er godt, har andre fordele mht at det er beskyttet og du skal aldrig tænke på det, der kommer ikke vand på linsen, det bliver ikke udsat for skader, og det mistes ikke.
To helt forskellige vinkler og metoder, begge rigtig gode 🙂
En stor fordel ved et kitecam er, at det kan bruges som almindeligt kamera også, faktisk helt perfekt til både billeder udenfor eller ved fest om aftenen – de er små og god kvalitet og lidt optisk zoom som gør de kan bruges til det meste.
Er man taget på tur, og gået i land et sted – kan man lige tage sit kitecam og fotografere hvad man oplever der, eller de andre hvis man ikke er alene, en win win.
Et par ganges optisk zoom, startende ved en 25-30mm og så har man præcis hvad man skal bruge til et kitecam.
Vil fortælle om mine erfaringer med kitecam her:
Klik på billeder for at se i stor
Okay, bare et eksempel på hvilken type billede et kitecam giver, som en starter.Vandet ER grønnere hos naboen ! Øøøøh, jeg mener…Vandet ER grønnere set oppefra – og nogle gange giver det helt ekseptionelle farver – man kan være heldig med havbund og sol og vinkel – andre gange kan man måske lære at forudse det lidt – altid spændende hvad der kommer ud af det da så mange parametre afgør hvordan det bliver.

Så er vi tilbage til Anholt 2011.
Jeg har mit gamle bord som mine nu afdøde forældre havde, med mig (har jeg stadig, osse i 2015 trust me).
Fandt et par stykker hærdet alu og bøjede lidt i det hjemmefra, og tog så afsted (alle der har været på Anholt ved hvor presset det bliver når man skal afsted, fordi det er verdens bedste begivenhed, og lige pludselig er den der…)
Så efter et par dage på ønskeøen, begyndte jeg at flikke noget sammen af et isoleringsrør og en krone i snor og gaffertape.
Og ikke mindst, min spænderem fra Trangia grillen (der blev brugt til røde bøffer).

Vi prøver os frem – allerførste forsøg uden at kende vinkel eller noget, og en sikkerhedline i kamera.

DANG – den her tror jeg på – godt nok omkring en pakke (lækre) mandelkiks, men same thing…

Hvad er mønten til ? Jo, til at spænde kameraskruen fast med, efter man har tændt kamera (i dag har jeg lavet en fingerskrue i stedet)

Den første virkelig velfungerende mount i 2011, hvor kamera aldrig kan mistes uanset hvad der sker.
Kamera er et (ældre) Pentax, som klart har fleste tekniske muligheder af ALLE kameraer der findes, slet ingen tvivl – gælder også i dag 2015 hvor ingen kan komme i nærheden.
Desværre synes jeg at de (Pentax lige siden W60) er gået lidt for meget på kompromis med kvaliteten siden de første “Hey” days, og jeg har/havde droppet dem, men tror måske at det nye WG3 vil fungere rigtig godt så også et godt valg.
Endnu værre er det dog – at der er meget lidt udvikling i disse “konge” små kameraer til vores brug, fordi alle bruger deres smartphones i stedet – sur røv…Nå, mit første velfungerende kitecam på Anholt i 2011 så sådan ud:

Og et år efter, et par billeder af “historien” og hvad der sket siden.Et billede fra det første indlæg, men viser fint at 1 er den allerførste, 2 er vendt på den anden led og første prototype.3 er en simpel men ekstrem go løsning.4 er meget tæt på den jeg anvender i dag, der kan det “hele” !

Materialer ?Simpelt, find nogle kantlister i alu i Silvan eller tilsvarende.Det er hærdet aluminium så stift – ellers bliver det for blødt.Husk dog at man kan kun bøje i det een gang normalt, før det deformationshærder og vil knække hvis man bøjer i det igen.

Når man ved hvad man vil ha’, så lav en papirskabelon først, som er præcis som man ønsker den skal blive.
Så kan man nemlig nemt save til, og bukke, og vupti har man en konge kitecam holder c”,)

Så er vi oppe i en nærmest nuværende udviklet model.
Et stykker isoleringsskum bruges som udgangspunkt, og så er det vigtigt at bruge f.eks et stykke krydsfiner som bund her, til at holde den “stiv”, og så man ikke skal spekulere på fastspænding og vinkel senere, og man undgår at bruge to remme.
Med de to skruehuller kan det bruges til ikke mindre end 3 forskellige kamera fabrikater, rart med den frihed.

På indersiden får den skridsikring så det ikke flytter sig hvis man er lidt hård med kiten eller det er vådt, med dobbeltklæbende tape – virker perfekt.
Een af fordelene her er, at man ikke får et hoppende og dansende kamera – som man ser ved “linecams”.

Og så et par eksempler på hvordan det ser ud med et kamera fastspændt.
Jeg bruger nogle gange et ikke vandtæt kamera (da altid bedre kvalitet jo), og andre gange et vandtæt.
Idet kamera sidder utroligt godt beskyttet, så i regn kommer der aldrig vand ikke engang på linsen.
Selvom kiten ryger i vandet, er det kun i større bølger at kamera vil blive vådt.

Sådan sidder det på midterstrut (eller nr 2 strut når ikke centerstrut)

På en sommerdag (hvor jeg også prøver headcam SONY AS100V som det ses på skyggen), monteres kamera – og ses tydeligt hvor enkelt det bare sidder og man aldrig skal tænke over det.

BackYards her i efteråret, kamera monteret og på vej ud med en 9er – men tog et billede så man kan se hvor lidt det fylder og, og hvor beskyttet det er:

Uden optisk zoom, fin fin vidvinkel som det ses, og fantastiske sommerfarver her !

For at sammenligne, et GoPro eller tilsvarende så har man her et eksempel på et GoPro lignende med ultra vidvinkel – og jo, et flot billede, men kun ET billede som scenarie, og derefter er det sygt at se tipperne af kiten og kun en lille “gnalling” nede på vandet, og alting bliver rundt og deformt..

Med et “rigtigt” kamera, om det så er et Sony TX… eller et Panasonic eller “whatever” – bare det har optisk zoom, så kan man få billeder tæt på som f.eks her i Capetown ved Kamers:

Eller man kan zoome lidt mere ud, og få mere med, som her ved Øreflak “hjemme” i vestenvind, sammen med Kim Kaiser

Når man ser fra den vinkel, kan man se HELT igennem vandet, og det bliver både klart, men også eksotisk grønt ofte.
Her ved Fornæs – yiaks hvis jeg vidste jeg var så tæt på stenene havde jeg nok ikke taget den sidste bølge…
Men har dog aldig ramt noget endnu !

Oppe ved Gjerrild strapless – det er den fedeste sol og vinkel der oppe 🙂

Capetown – Dolphin Beach når de lukker max – jeg ELSKER det !!!Speciel vinkel der oppe fra pga bølgens skygge.

Okay, max størrelse ved Dolphin er heller ikke det værste – jiber rundt til et mega set i håb om at nå det inden det lukker.

Så går vi lige tilbage til Saksild Strand en iskold vinter, is og grødis overalt – men tog ud alligevel.
Nok det koldeste jeg har været ude i, og radikalt fordi der var is og næsten ikke til at komme ud – man kunne ikke gå eller stå i det, blev suget ned og ret vildt…
Men det lykkkedes at komme ud og ride nogle bølger på TT, så konge oplevelse, især nu bagefter hvor man kan se det faktisk var ret “crazy”…
Her falder jeg halvt i, og kæmper mig ud/op

Så springer vi lige til sommeren efter – jeg tog afsted på tur og sejlede rundt om Hjelm en sommerdag (alene, måske knapt så smart…).
Og havde kamera sat til at tage “interval” billeder – så viser da jeg endelig kom i land.

Lidt mere vidvinkel på – det fede er at billedet ikke bliver forvrænget rundt – som det gør med “fisheye” (POV GoPro osv).
Her en dag ved Hanstholm – aaaah, wonderful !!!

Anholt, sommer – det er livet !
Sørme om ikke nogen havde lagt en blød sofa ud i vandet – DET er luksus, og sådan Anholt er jo, hvert eneste år.
Tager lige en slapper og springer over i den bløde sofa.

Så er vi kommet til en vinter ved Psycho Reef her i Risskov – noget af det hårdeste jeg har oplevet, hvor man stadig kunne sejle rimeligt nemt.
Der var isflager i vandet, og masser af grødis som her – så man kunne “parkere” sit board hvorsomhelst ha haa !

Så mit, synes jeg selv, bedste billede – fra Agger en stor dag i modlys, der skinnede gennem de flotte virkelig store og rene bølger.

Tilbage til CapeTown – dejligt at sejle her ved Kamers i bare shorts, og hvor vandet har en mere turkis farve – GULD !

Okay, en time eller to kun, før jeg skulle være i lufthavnen – (TAK Hans, for at sprinte ud med mig), var der bare de fedeste bølger i hjemmebrændingen ved Dolhpins – ELSKER det bare 🙂

Det dejlige ved et kitecam er, at det sidder totalt beskyttet, dvs der kommer aldrig vanddråber på linsen, det bliver ikke gråt i regnvejr, og du kan endda bruge et ikke-vandtæt kamera hvis du vil og tør.
Man tænder det når man går ud, det “sidder der bare” og man hverken ser eller tænker over det (modsat et linecam man lige skal passe lidt på og holde øje med).
Det er typisk en halv time man kan optage på de fleste kameraer (ifølge Europæisk Standard) men også rimeligt perfekt og mere end rigeligt – man kan jo bare starte det igen hvis man vil ha’ mere.
Så laver man framegrabs bagefter – og alene det at se det igen giver jo en dobbelt oplevelse af dagen, da man jo (forhåbentlig) kan huske hvert eneste lille twist og belastning, og lære af det man ser og gør, så det bliver endnu bedre næste gang !
Man kan også fint bruge intervalskud – kan give virkelig kvalitetsbilleder.Det kan en del kameraer, og et par af de sidste billeder her er taget sådan.

Sker ikke så tit – men når hjemmebrændingen ved Dolphins, er dobblet hovedhøjde så er det ren lykke, og stejle bølger er min favorit !

Tak til alle vennerne for de vidunderlige oplevelser i og omkring Capetown !

Vinkel, og HVILKET billede man vælger har stor betydning.Her fra i sommers 2014, ude i vidunderligt vejr, men set vandret og langt ude – var vandet jo rimeligt normalt (halvkedeligt at se på…)

Se så oppefra og inde over revlerne – det er samme dag, James og jeg ude, og det SER ofte lige så flot ud når man sejler selv og kigger ned.

De mest ekstreme farver jeg har oplevet, her BackYards den 9 juni 2014 i eftermiddagssolen der stod så det blev eksotisk som aldrig før 🙂

Her et eksempel hvor det var sjovt at ha’ et kitecam “med”.
Martin og jeg er sejlet ud hjemme fra Risskov/Egå i 2012, og vil sejle rundt om Samsø hvis forhold var til det.
Da vi var kommet over til Skødshoved, var vinden taget lidt af – og vi kunne godt se det ikke var i dag vi skulle rundt om Samsø.
Vi gik i land ved Skødshoved – August måned og dejligt varmt jo.
Her er vi landet og tager en slapper – Martin:

Og jeg – havde osse nappet lidt mad og drikke med, nu man skulle på tur 🙂

En forårsdag 2014, jeg har fået mig en letvindskite og er ude med den for første gang og strapless på hydrofoil.
Flot solnedgang over Århus – set fra en kite, ude ved Skødshoved Strand 🙂

c”,) Peter Frank

Related Articles

Responses