ABC Trix: Back To Blind instruktion

{"video":"https://vimeo.com/2466105","width":"650","height":"400"}
Instruktionsguide følger under videoklippet
Trick Instruktion: Back To Blind
Originalartikel publiceret14. maj 2012Skrevet afThomas Alsbirk

Her gennemgåes det klassiske, men ikke helt ukomplicerede unhooked trick “Back to Blind”. Forudsætningerne for dette trick er at du har eksperimenteret med unhooked tricks som raleys, baglændere eller S-bends osv samt at du har øvet dig i at lave små ollies om til blind eller landet blind på anden vis, helst unhooked.
Billeder:Anders Hørning
Rider/Tekst:Thomas Alsbirk (Sponsorer: Liquidforcekites.com, Mystic, Boardpunx, Xboard, Kitesurferen.dk)
Grej:DLX 138, Syngergy CT, LF 2013 prototype 11m2
Spot:Kaløvig
Introduktion:
Back to blind kan umiddelbart for uindviede virke som et relativt simpelt trick. Det består af en fuld baglæns rotation, hvor man efter baglænderen stopper rotationen brat og påbegynder rotation i modsatte retning (backside) . Man lander altså med boardet 180 grader modsat afsættet og med ryggen til sejlretningen (blind) og skifter hér baren fra forreste hånd til bagerste hånd. De fleste der har lært dette trick ved dog at det koster en ret seriøs indsats at lære af flere grunde.
Timingen i dette trick er essentiel, hvis man roterer for langsomt i sin baglænder er der ikke tid til at afbryde rotationen og gå til blind, risikoen for at man fanger med bagkanten og får en over nakken er overhængende, alternativt har man blot lavet en fesen baglænder. Roterer man derimod for hurtigt i forhold til den højde og fart man har kva sit afsæt så bliver det umuligt at stoppe rotationen og gå til blind lige inden landingen og man vil ofte komme til at hænge og dingle i den forreste arm for at prøve at redde røven inden den rammer vandskorpen.
Som andre “blind” tricks, er det et trick der i den grad skal holdes ved lige og efter en hel sæson hvor man har kunne sætte dem helt sikkert har jeg personligt erfaret at man skal op på hesten igen og bruge en del energi på at få dem tilbage i repetoiret efter en vinterpause eller lignende. Af samme grund er det et af de ABC tricks som, udover at være rest stilet hvis det er udført korrekt, vil give en del point i en konkurrencemæssig sammenhæng.
Det er klart nemmest at lave tricket de første par gange lidt underpoweret og med kiten relativt højt oppe, men det ser selvfølgelig tilsvarende småfesent ud – så når tricket er på plads skal man gå efter at sætte det med masser af fart så man kan plane ud af landingerne samt med lav kite så rotationen bliver vandret i stedet for lodret som hvis man hænger og dingler i kiten.
Tilpas power i kiten og fladt vand til bedre afsæt og landing er selvfølgelig en fordel når man vil lave en fed “Back to Blind”.
Derudover er det en stor fordel at smide baren i god tid hvis man bailer midt i tricket så man ikke fanger bagkant og slår sig hvis man kommer lidt for sent ned, hvilket jo er faren ved alle “blind” tricks.
Ellers er det blot at klø på, det er verdens fedeste fornemmelse at sætte en clean back til blind og sejle ud af den med fuld smadder på 🙂
Herunder kommer tricket med en lille beskrivelse skridt for skridt, billed for billed.
God vind!
mvh Thomas Alsbirk

billed 1: Afsættet påbegyndes ved at parkere kiten et passende sted ifht. hvor meget power og fart du sejler med, der skæres op mod vinden og hovedet drejes fremad mod forreste skulder. Bemærk at armene holdes bøjede så baren kommer tættere på hoften, strakte arme giver problemer! Lige inden afsættet er det en god idé at gå lidt ned i knæ med bagerste ben. Begge hænder er placeret helt inde ved depowerlinen på baren, dette er ikke et trick hvor man ønsker at styre kiten overhovedet igennem manøvren.

billed 2: Lige i det der skæres direkte op mod vinden strækkes bagerste ben samtidig af for at få mere højde på i afsættet og for at få et mere præcist skær der tvinger forenden af boardet opad, baren holdes fortsat ind mod kroppen og der skal kigges over forreste skulder for at understøtte rotationsretningen (kroppen følger hovedets bevægelse!)

billed 3: Når du er “airborne” skal du stadig holde baren nede samt kigge over den forreste skulder.

billed 4: Så længe du kigger dig over skulderen vil du fortsætte med at rotere med en konstant hastighed ( kigger du den anden vej vil rotationen stoppe og du lander på ryggen).

billed 5: Bemærk hvor markeret der kigges over forreste skulder fortsat og hvordan baren trækkes ind til kroppen. Halvvejs igennem rotationen kommer krop og board omtrent på linje med linerne på kiten og det er hér der er bonus for at lave afsættet med lav kite (og straf hvis det går galt).

billed 6: Imens der kigges fremad fortsat, spottes landingsstedet nu hen over den forreste arm – dette bringer din krop i balance helt ubevidst og gør det muligt at time landingen (hvis ikke man tror på det ævl kan man jo forsøge sig med lukkede øjne i en back to blind, afsættet er jo nemt nok….)

billed 7: Den baglæns rotation er faktisk nu overstået, der kigges stadig forkuseret ned på hvor der skal landes. Kroppen hænger dog som det ses hér omkring 90 grader off-axis (jo mere desto federe).

billed 8: Rotationen skal nu stoppes brat. Der kan lige kigges en sidste gang på landingsspottet inden hovedet og herefter kroppen begynder den modsatte rotation. Baren presses ned mod vandet for at give momentum og ind mod kroppen for at give bevægelsesfrihed.

billed 9: På det helt rigtige tidspunkt imens du er på vej ned (næsten fri fald når tricket udføres med lav kite og slack) slippes baren med den bagerste hånd. Den forreste hånd holder baren nede så godt den kan, men her er det afgørende at man tidligere har haft baren tæt på kroppen (ellers vil man nu hænge i en arm og dingle).

billed 10: Hovedet drejes nu kraftigt i modsatte retning mod bagerste skulder samtidig med at den bagerste hånd kastes bagud

billed 11: En yderst kritist fase, boardet drejer med kroppen om mod blind samtidig med at kroppen fortsat roterer bagerste hånd trækkes med i rotationsretningen. På billedet ses hér at kiten begynder at styre nedad da den forreste hånd ikke er helt midt på baren.

billed 12: Touchdown, her sættes boardet lige lovligt næsetungt i vandet, men retningen er godt med vinden hvilket hjæper med i landingen og kroppens tyngdepunkt er direkte inde over boardet med en smule mere vægt på det der nu er bagerste ben. Vær klar til at absorbere nedslaget ved at gå ned i knæ uden at miste balancen. Ofte kan ret umulige landinger reddes ved at gå langt ned i knæ lige i nedslaget, samtidig vil du aldrig få så mange tæv i et evt styrt hvis du er godt nede i knæ frem for at du lander med strakte ben.

billed 13: Tippen af boardet finder hér fri af vandet og der planes for fuld fart ud af tricket, læng mærke til at der bøjes i knæene. Baren holdes stadig i det der var den forreste hånd, men nu grundet backside rotationen er den bagerste. Da baren har været tæt til kroppen under hele tricket er det nu nemt at skifte baren bag ryggen og rette kroppen op og kigge fremad igen. (her gad fotografen så ikke trykke på knappen længere, tsk tsk)Tricket er gennemført og du sejler ud af det toeside med verdens største smil 🙂
Når du har landet en masse back to blinds kan du jo prøve at gå for baren noget tidligere og skifte i luften i stedet for, her går du dog glip af den eminente følelse det er at lande blind men det bliver nemmere at lande i choppede forhold osv. I gamle dage scorede det højere at skifte baren i luften, men de tider er forbi og at landet poweret blind nyder stadig stor anerkendelse både i kiteboarding og wakeboarding.
SES PÅ VANDET

Related Articles

Responses