Et år med racehydrofoil – mine erfaringer. Lars Solgård

Iet år har jeg nu haft erfaringer med foilsejladsen. Måske kunne det være af almen interesse for kitesurfere at jeg fortæller om mine erfaringer med grejet? Her er i hvert fald chancen.Det kunne også hedde ”en ballonbøsse femipindpilots første år”.

Mine sejladserfaringer er med jollesejlads siden start for 43 år siden, windsurfstart for 33 år siden, og kitestart for 11 år siden.
Hyperlinks er til video og fotos, artikler og en foilforumdebat, se dem hvis I har lyst.

Foilhistorien i DK
Først foilsejladsens danske historie som jeg har forstået det: Steffen Øvind har fortalt mig at han og Bjørn Rune Jensen var til kiterace stævne i Frankrig vel i 2010 hvor de to surfere med base i Holbæk først stod og grinede og rystede på hovedet af en ‘tosse’ der tog ud på vandet i ingen vind med en foil og en lille kite, men hurtigt holdt de op med at grine da de så hvad der foregik. Peter Grønne og Steffen fik et par Carafino freeridefoils hjem, og fik hurtigt en fornemmelse for potentialet. Derfor gik jagten ind på at få fat i en rigtig racefoil.
De franske resultatlister for racefoil stævner blev grundigt studeret, og gutterne købte derefter i sommeren 2012 en Taaroa Sword og en Spotz foil hver. Til at starte med lå Bjørn og Steffen og crashede og var lige ved at sende udstyret retur. Flid betaler sig – som Bjørn siger ”hårdt arbejde slår talent”. En efterårsdag ved Skansehage i Rørvig, knækkede de begge koden på nærmest samme tid, og fra at sejle nogle få meter og så crashe, fandt de svævet på foilen og så endeligt potentialet.
Siden har det efter min ydmyge mening kun gået fremad, og de to gutter skriver et vigtigt og spændende kapitel i den danske sejl/kapsejlads/surf/kite historiebog i øjeblikket, efter min bedste overbevisning!

Foils vinder kapsejladser
Jeg havde fulgt med i Steffen og Bjørns super flotte resultater i Ø-grandprix sejladserne – primært et windsurfer rangliste stævne hidtil – hvor de i 2013 og indtil nu i 2014 vandt alle stævner de deltog i foran både windsurfere og øvrige kitesurfere. Se under: Ø-grandprix.
Desuden hjemførte Bjørn (nr. 1) og Steffen (nr. 3) den rigtigt store skalp med topplaceringer i RedBull Coast2Coast Fehmarn-DK t./r., i september 2013. Her link til Red Bulls reportage. Der var 348 deltagere, og heriblandt to verdensmestre (regerende), Alex Caizergues (speed VM rekord holder 56,62 knob) og Florian Gruber (regerende kiterace VM 2013). Alex blev nr. 2 og Florian som ikke sejlede på foil, men med sit kiteraceudstyr, blev nr. 4. Officiel video.
 Imponerende og vildt fascinerende resultater af Bjørn og Steffen, synes jeg! Der var også mange andre danskere med, som deltog på kiteraceboard, waveboard, og endda med twintip. Sejt!

Steffen og Bjørn bliver interviewet efter deres 3., og 1. plads.

Bjørn Rune Jensen, Fehmarn sep. 2013


Bedste billeder 1

Bedste billeder 2

Min første Racefoil og kursus
Disse resultater havde vakt min absolutte interesse, og for præcist et år siden var jeg på kursus med Steffens foilkursus– det var en debut for os begge. Jeg var tændt – spørgsmålet var – ville sejladsen være så svær at beherske – at jeg mere ville crashe end få glæde af det? Jeg tog til Skansehage ved Rørvig og så Steffen og Bjørn sejle – fuldstændigt ubesværet – med en overraskende fart og højde. Jeg var overbevist – det skulle jeg i gang med! Jeg reagerede ligesom et par tyske turister der stod i vandet med deres fiskestænger – de smed spontant grejet i vandet og råbte og skreg begejstrede tyske gloser ved synet af de flyvende tæpper i uvirkelig fart (og højde) i svag vind. Her er en video af Bjørn fra marts iår fra Skansehage – bemærk farten i yderst svag vind. Steffen viser her og herligeledes hvor stærkt det går i svag vind.

Steffen underviser – er en lykkelig mand 🙂

Forskellen på en Carafino freeride og en Spotz racefoil ses her:

Jeg trænede på Carafino Freeride begynder foil – og sejlede i tiltagende vind 6-8 m/s med 10 og 12 m2 kites – og kom på en time op at ride på foilen i korte perioder. Jens Buhl og flere andre har også været turen igennem sidenhen. Jeg prøvede også Spotz racefoil og fik den slet ikke ud af vandet.
Efter dette og en snak med Steffen om mulighederne ved foil var sagen klar og jeg købte en Taaroa Sword foil med Carafino board – foilen var på vej fra Frankrig, og ankom 2 måneder senere.

Taaroa Racefoil:

Jeg gjorde mig mine første erfaringer i let luft – 4-6 m/s pga. jeg var ved at sk… i bukserne de første gange over det vilde ridt som foilen udgjorde – jeg lignede en rytter der blev smidt af en rodeo hingst som vel og mærke var i rigtigt dårligt humør!! Det var ligesom Lars Dam på den video fra Strandparken hvor Lars, som jo ellers er en gudsbenådet motorisk absolut velbegavet surfer (ses her hvis du ikke allerede ved det) som behersker alle surfformer, ses udføre netop det rodeo ridt. Dvs. sådan er det altså når man starter ud, ovenikøbet når man er champ som Lars! Derudover brillierer Per Rasmussen på videoen med klippestabil kontrol.

Foilsejlads i super let luft
Jeg oplevede behovet for at have en racekite være relativt påtrængende – mine standard kites med almindelige liner og robust/tung sejldug drattede ned i den lette luft – og udgjorde til dels årsagen til en del lange svømmeture i efteråret og i det kolde vintervand når jeg ikke kunne waterrelaunche dem. Man kan sejle i utroligt lidt vind – ned til 3-4 m/s, klart marginale forhold! Steffen tacker her i 3 m/s. Per Rasmussen fik sin foil en måned efter mig – og på trods af en knæskade knækkede Per koden længe før mig – til min ret store frustration – jeg kunne i flere måneder ikke rigtigt få det til at fungere med stabil sejlads når vi lå i Øresund og Per foilede og jeg badede. Det lignede lidt det her, (frisk video med Claudio Beier; ”Crash Course”) bortset fra at der var overskyet og koldt som regel. Her er en video som viser de abslolut første foil dansetrin – den ledsagende engelske tekst er meget dårligt oversat fra fransk men meningen er god nok.

Foiltown.

Jeg indså at jeg måtte lure mestrene kunsten af, og så begyndte køreturene fra Søborgtil Holbæk Fjord – foiltown! Her kunne jeg se Bjørn og Steffen fløjte mig om ørerne sammen med Jan Fagerbo Stensborg og Mads Johansen som havde rimeligt godt styr på skidtet – og Morten Hansen som lurede på at skifte sit raceboard ud med en foil. Disse gutter har sejlet kapsejlads i mange år på utallige sejlbårne fartøjer og lægger en træningsiver (se video her) for dagen som nok vil overraske mange – men det giver pote – der bliver sejlet stærkt! I et par måneder hvor jeg havde temmelig travlt med mange gøremål og derfor ikke regelmæssigt kom på vandet måtte jeg nøjes med at sejle med foilen neddykket i vandet – og starte helt forfra med at fralære mig mine normale kite reflekser.

Foilkoden knækkes gradvist.
Som foiler skal man indover boardet og forover med kroppen. Hvis man som vanligt i startmomentetlægger sig bagover med snuden af fartøjet pegende opad ogdrønerkiten i powerzonenvil foilen stejle direkte ud af vandet – og slutte med et styrt efter 3-5 meters sejlads når man dykker igen pga. mangel på kontrol. Således gik vinteren – med flere svømmeture i koldt vand men nu også via deres gode råd – med gradvist mere stabilt sejlads – på kryds i første omgang. På kryds kan man lettest dosere flyvehøjden da det ikke går så stærkt, og man har et kite træk på tværs at balancere imod. Stadig havde jeg meget svært ved at stabilisere min foilsejlads på læns. En hjælp var

Related Articles

Responses