Red Bull Battle of The Sund 2014

Surfer Arkiv

Red Bull Battle of The Sund 2014- d. 16. august 2014 – fra Malmø til Flakfortet og retur. V-SV vind, 8-10 (-12 m/s) ca. 60 km sejlads, vindertid 1 time 32 min.
Relativt krappe søer ved Malmø, det var ikke helt nemt at lænse her på tilbagevejen; det kostede nogle styrt med “foilbomben”, derfor en god ide med impactvest:)

Her kommer, med en vis forsinkelse – min beretning fra en af årets store sejlads oplevelser for mit vedkommende!
Jeg læste med stor interesse om Red Bull Coast 2 Coast sejladsen 2013 hvor mange danskere tog afsted mod Fehmarn for at sejle over Fehmarn Bælt. Særligt lagde jeg også mærke til to danskere der blev hhv. nr. 1 og 3 blandt ca. 350 kitesurfere; Bjørn Rune Jensen og Steffen Øvind. Der var andre prominente deltagere, blandt andet den regerende speed verdensmester, Alex Caizergues, som endte som nr. 2, og Florian Gruber, kiteraceverdensmester i 2013, som blev nr. 4. De tre første deltog på foils, Florian blev den første blandt raceboards. Den sejlads og de resultater de deltagende danskere opnåede, vakte min interesse for kapsejlads med kite, i særdeleshed på hydrofoils! Jeg fik mig lært foilsejlads i løbet af vinteren ’13/’14 ved at sejle sammen med Bjørn og Steffen blandt andre, og havde deltaget i nogle Neil Pryde Ø-grandprix sejladser; Venø Rundt (nr. 4) og Orø Rundt (nr. 3) i 2014.
Da jeg her i sommers på ferietur i Spanien så at der blev annonceret en ny Red Bull kite kapsejlads, denne gang fra Malmø til Flakfortet, og retur til Malmø, var jeg ikke i tvivl; jeg skulle med! Jeg tilmeldte mig få minutter efter at det var muligt, og glædede mig lige ind til sejladsen startede!
Der var deltagere fra 14 lande, rigtigt mange tyskere og svenskere især. Blandt de 10 første var de 8 danskere; de 6 første danskere på Foils, de to næste på raceboards. Man kunne deltage i 2 klasser; åben klasse, hvor alle typer boards var tilladt. Der deltog 32 kitere, med foils og raceboards. Resten, over 200 deltagere, deltog med twintips, men store twintips, som “door” boards var også tilladt her, blandt andet vinderen af TT klassen deltog på et meget stort TT.
Her Jan Fagerbo Stensborg (14); Bjørn Rune Jensen (1), og Steffen Øvind (3) under opladningen inden sejladsen. Alle 3 deltog med foils, hhv. Sword 1, og Spotz 2. I parantes placeringerne i sejladsens åbne klasse.

Her er fra venstre Jan Fagerbo Stensborg (14), Peter Müller (2) og Morten Lander (5), som hygger inden start.

Bjørn Rune Jensen (1) og Morten Hansen (7) vurderer (gætter jeg) strøm, vind, kitestørrelse, kursvalg, og meget mere. Begge d’herrer har mange års kapsejladserfaring med Windsurfere, Kiterace, og nu Foilrace.

Her er 250 kitesurfere før starten:

Her er starten lige gået – markeret ved jetskien til højre i foto:

Jetskien som ses sejle til højre i foto i relativt hård modvind og -bølger. Det gik relativt langsomt med at komme imod bølgerne, så jeg måtte falde af bag skien for at starte efter reglerne.
Under starten, som blev forsinket 12 min. så vidt jeg husker, var der pænt stor forvirring – kun de skippere der havde balls nok til at holde sig i nærheden af trængslen ved startbåden, kunne præcist følge med i hvornår starten gik og nedtællingen hertil. Det var ikke uden risiko at holde sig til der, da der var en del uopmærksomhed blandt kiterne, som medførte et par massetangles – derfor holdt jeg mig på afstand, ville ikke have 2 timers sejlads ødelagt pga. tangle..
Resultaterne: (affotograferet fra livesending på pladsen foran Turning Torso; der er aldrig frigivet officielt resultat anden end præmierækkerne)
Bjørn Rune Jensens vindertid 1 time 32 minutter, i tabellen her angives hvor mange minutter efter vi andre er i mål.

Her er der gået 3 min. efter starten, man ser de modigste og dygtigste foilere og racere trækker fra med det samme, pga. evnen til at gå højde, og frækheden og rutinen og dygtigheden med hensyn til at starte præcist i skuddet, flot af Bjørn, Steffen, Lander, Hansen, Bærentsen. Man ser at bl.a. James Johnsen og jeg har været mere forsigtige i mængden af kites i luften.

Her, lidt senere, 34 min. efter starten, ser man at der kommer markant afstand mellem foilerne, raceboards og de øvrige deltagere.

Her rundes Flakfortet efter 1 time, efter 30 km’s kryds i næsten direkte modvind! Hhv. Bjørn, James Johnsen, som har krydset flot, Morten Lander, og Steffen Øvind. Selv er jeg faldet noget tilbage her desværre.

Lidt efter, 6 minutter senere:

Her går Bjørn Rune Jensen i mål, 1 time og 32 minutter efter starten. I tabellen til højre ses afstanden til efterfølgerne, i kilometer på det tidspunkt.

Her er en anden (uofficiel) resultatliste, taget fra live-tracking funktionen: Her mangler ihvertfald Morten Hansen i oversigten, han blev nr. 7, lige før mig.
1. Bjørn Rune Jensen. Cabrinha Velocity Tubekite, Spotz 2
2. Peter Müller. Flysurfer Foilkite, Levitaz Foil
3. Steffen Øvind. Cabrinha Velocity Tubekite, Spotz 2
4. James Johnsen, Elf Joker Foilkite, Sword 1 foil
5. Morten Lander. Ozone Chrono Foilkite, Sword 1 foil
6. Mike Martin. Tubekite, Sword 1 foil
7. Morten Hansen, Cabrinha Velocity Tubekite, Spotz foil.
8. Lars Solgård. Cabrinha Velocity Tubekite, Sword 1 foil
9. Henrik Bærentzen. Tubekite, Raceboard

Related Articles

Responses