Første kig på LF hydrofoilen, som endelig er landet i DK

Endelig kom den, LF´s folkehydrofoil.
Efterspørgslen har været stor og ventetiden har været lidt lang, men nu er de første hydrofoil-sæt fra Liquid Force fløjet ind og landet i DK hos et par forhandlere, bla. Borgs Surf Shop. En større sending er på vej med skib og rammer DK i starten af februar.
Jeg har selv været heldig at få en af dem der er kommet til landet nu og har haft en chance for at se nærmere på sættet.
Foilen har været ventet med spænding og Liquid Force har brugt mange ressourcer på at udvikle på konceptet siden de fandt ud af at de ville have en begyndervenlig, nem og sjov foil til en fornuftig pris på programmet i begyndelsen af 2014. Det tog omkring 10 måneder for LF at komme fra tegnebrættet til de første serieproducerede foils og jeg vil her gennemgå sættet som det ser ud når man åbner det og samler foilen.

Selve hydrofoilen, som også kan købes uden board, kommer i en super fin rejsetaske. Tasken har lommer til alle delene, så vingerne ligger beskyttet hver for sig og hhv. mast og fuselage ligger godt beskyttet og alle skruer og det værktøj der følger med til at samle foilen ligger sikkert i en lomme med lynlås. Alt ialt et super komplet sæt i et meget gennemført finish.
Jeg har selv hjulpet LF lidt med valg af profil til hovedvingen og har været heldig at prøve et par prototyper i sommer til distributørmødet på Kos, blot en uge efter jeg selv prøvede at foile for første gang på Anholt uge 30. Dengang blev jeg overrasket over hvor sjov og nem den var at sejle ifht den gamle Carafino jeg lærte på og jeg har ventet med længsel på at få hænderne på min egen LF foil, selvom jeg i mellemtiden selv har bygget to så jeg har kunne komme ud og sejle på pind.

Samling af hydrofoilsættet foregår i nogle enkelte skridt med det medfølgende værktøj i en behagelig stilling da hele skidtet kan skrues sammen stående. Fuselagen (kroppen) skrues sammen med masten (sværdet) vha. to rustfri skruer med medfølgende umbraco nøgle
Lad det være sagt med det samme: LF foilen er ikke designet til at vinde Red Bull langdistance races eller til kapsejllads. Det er en 100% fun foil for dem som vil prøve kræfter med en helt ny sport inden for kitesurfing. Den har de samme fantastiske letvindsegenskaber som andre foils, og det #foilface man laver når man er ude at surfe er med et lige så stort smil fra øre til øre som på de dyre high end carbon foils.

En virkelig fed detalje ved foil-boardet, er at det er et 2-i-1 board baseret på den populære kite-fish. Der medfølger i det komplette sæt små plastic bølgefinner så man altid kan komme på vandet, også selvom der er for lavt til at man kan foile eller hvis der er for meget søgræs – eller hvis simpelt hen bare er nogle fede bølger man MÅ smække over nakken, det er foil-fishen helt suveræn til også (med afmonteret foil 😉
Liquid Force har med sættet lavet “folkevognen” inden for hydrofoils til en god pris af stærke materialer og med billige og let tilgængelige reservedele. Vingerne er i massivt glasfiber og er dermed både stærke og nemme at reparere, fuselage og mast er i aluminium som er utrolig stift og slagstærkt. Man skal med andre ord ikke være bange for at ramme bunden eller en sten med sin LF foil for det kan holde til mere end man tror og skulle uheldet være ude kan man enten reparere eller få billige reservedele.

Halefinnen skrues fast med to skruer..
LF har valgt at lave hele foil sættet modul baseret, hvilket ud over nem tilgang til reservedele også gør at man senere kan opgradere sin foil. Blandt andet er der en noget hurtigere vinge på vej som man kan tilkøbe når man synes man mangler nye udfordringer, man bliver dog nok overrasket over fartområdet på den brede og begyndervenlige vinge, som dog har et super effektivt profil og faktisk kan sejle ganske hurtigt uden problemer.

Den utrolig store vinge på 850 cm^2 giver løft så man kan foile enormt langsomt, man er komfortabelt flyvende før 10 km/t hvilket gør det nemt i starten og gør at man hurtigt får lyst til at øve flyvende jibes og tacks. Vingen lægger op til sjov og det er uundgåeligt at man begynder at lave små hop og prøver at lave foilende ting ret kort tid efter man har lært at holde sig svævende. Vingen fæstnes til fuselagen med 3 skruer – og senere vil denne kunne udskiftes til hurtigere vinger hvis dette skulle ønskes. LF crew´et har foilet over 40 km/t på foilen så den store vinge til trods kan man også godt sejle hurtigt nok til de fleste med den “nemme” vinge.
Den store halvmåne-formede vinge er utrolig godmodig hvis man kommer til at ventilere den ved at styre den op til overfladen så den kan snappe luft, normalt vil det koste et voldsomt styrt på en high-aspektet vinge, men den godmodige outline gør at man hurtigt kan få vingen ud af stall og sejle videre uden at styrte med lidt træning, hvis man er hurtig nok til at dykke næsen og redde den. Samtidig kan den holde sig flyvende i helt snævre sving med lav fart hvilket åbner mulighed for at man ret hurtigt kan komme igang med foilende 360´ere og 180´ere osv.

7 skruer senere er foilen samlet og klar til at montere på boardet
LF har valgt at benytte det kendte kitefish-shape til foilboard, det har vist sig at fungere rigtig godt til formålet og det er nemt at sejle rundt på med foilen også selvom man ikke er oppe at foile. Faktisk anbefales det at man første gang men prøver at foile bruger 30 min til en time på at sejle rundt og vænne sig til det store sværd under vandet UDEN at komme op at foile og med det samme finder man ud af at man kan gå imponerende meget højde i utrolig let luft. Dette bliver dog endnu mere markant når man kommer op at foile.

Inden foilen skrues på boardet anbefales det at man lige smider dette nylon mellemstykke på så kræfterne fordeles og boardet ikke bliver ridset.
Generelt tager det et sted mellem 1 og 3 sessions at lære at foile. En af de fantastiske ting ved en hydrofoil er at man allerede kan komme igang og holde højde fra 3 m/s med en helt almindelig tubekite på 12-14 m^2 – men det er altså bare nemmere at lære når man har noget mere power i kiten og ikke skal spekulere på at køre sinus med kiten og holde skidtet i luften samtidig med at man skal lære en helt ny form for 3D surfing aka hydrofoiling.
Når først man har vænnet sig til at have den store klump siddende under boardet, varer det ikke længe før man forsigtigt kan prøve at sejle sig op i fart og “lette” med dyret. Mange begår den fejl at de ikke kommer ordentligt op i fart inden de forsøger at lette, hvorfor vingen vil stalle og de vil falde hurtigt ned igen – dette giver en sjov og ret kendetegnende for nybegyndere kænguru agtig sejllads (se 47s video fra Strandparken). LF foilen har dog den kæmpe fordel at man nærmest kan trykke sig op at foile selvom man ikke sejler meget mere end gå-hastighed, vingen er svær at stalle og så snart man flyver får hydrofoilen sit frie glid og begynder at accellerere.

Foilen monteres på foil-fish boardet med 4 skruer og undersænkede bolte og der medfølger en nøgle der passer i størrelsen – nu mangler fodstropperne blot at blive skruet på for at man er flyvende. LF leverer nogle komfortable, men ikke justerbare stropper hvilket er lidt upraktisk i DK hvor vi jo har en sko-sæson. Men det tager ikke længe at skifte skruehullerne ud i stroppen hvis man vil justere på størrelsen. Det kan anbefales at justere stroppen til så den sidder rigtig godt fast – ellers kan man syre til i fod og leg da det er den helt fine motorik man benytter når man balancerer foilen, specielt i starten.
Jeg har set flere komme op at foile fornuftigt 10-100m første dag på LF foilen, men normalt skal man egentlig regne med mest bare at skvatte rundt første dag indtil kroppen lærer at styre foilen. En af de vigtige ting at skrive sig bag øret er hvordan man retter masten op i lodret når den er ved at “vælte”. Dette skal gøres hydraulisk og ikke med fodkræfter, for så får man krampe og må stoppe.
Ligesom når man på cykel er ved at vælte til højre, korrigerer man automatisk med at dreje en smule til højre for at få balancen igen. Det samme gælder for en hydrofoil: Når man er ved at vælte til en af siderne, eks til højre over den lange mast, så skal man pege boardets næse lidt til højre – og vupti så retter masten sig op uden man har brugt nogle kræfter overhovedet. Efter et par sessions kommer dette ind på rygraden, man er i høj grad afhængig af muscle memory – men ligesom på en cykel er det noget man aldrig glemmer igen når man først har tillært sig det.

Foiler man op og snitter overfladen, så ventilerer vingen – dvs luftbobler trækkes med og ødelægger løftet og man styrter typisk, en bred og godmodig vinge som LF´en giver mulighed for en nem redning.
Herefter kan man fokusere på op/ned styringen, for boardet skal jo foiles ca 50cm over vandet og op/ned styringen er temmelig fintfølende på alle foils. Styrer man foilen for langt op ventilerer vingen og mister alt sig løft og man styrter typisk, men en begyndervenlig vinge er dog forholdsvis nem at redde frem for at man må gå på røven, med lidt øvelse. Når man får lidt øvelse kan man træne at sejle så højt op som muligt og når man hører vingen begynder at “snappe” efter luft så skal man passe på 🙂 til gengæld er man så højt oppe som muligt.
Meget mere om det senere, jeg regner med at få testet denne endelige produktionsfoil i morgen nu det er blevet lunere igen efter snevejret. Forventningerne er høje, for den endelige foil er langt mere clean i afslutningerne og må dermed flyve bedre end de protoer jeg prøvede på Kos i sommer i lummerluft. Og de fløj/sejlede allerede super godt, så det bliver godt det her.
En anden ting som foilerne kan glæde sig til er, at Liquid Force Danmark / boardpunx vil arrangere en stribe Fun-Foil stævner på LF hydrofoils og de vil endda have sæt til udlån og demo etc. Endelig er muligheden kommet for at lave en fun one-desing klasse hvor gearet er ens for alle og det er manden og teknikken, ikke grejet der er den afgørende faktor.

Helt grøn thomo-foiler med umiskendeligt #foilface, men smilet er ikke til at tage fejl af. At flyve afsted med fuld power i en Solo 12´er i 3-4 m/s i helt dybblåt klart vand og boardshorts er bare helt suverænt for enhver kiter – noget alle bør prøve, det er virkelig vanedannende (dog også i våddragt) – foto af Julien Fillion

Jeg lægger mig her ind i et foilende sving, den lette vind giver slappe liner når man drejer med vinden..det er da nemmere at loope kiten.. foto af Julien Fillion
Mere info når den endelige foil er prøvet og selvfølgelig mange flere tips og tricks om hydrofoils her på kitesurferen.dk i den kommende sæson hvor alt tyder på at hydrofoil dillen for alvor får fart, nu grejet er blevet nemt tilgængeligt og ikke er for dyrt længere.

Godt foilin´nytår til jer alle derude 🙂

Thomas Alsbirk
(Liquid Force kites, Mystic, Boardpunx, Xboard, kitesurferen.dk)

Related Articles

Responses