Foilboarding

Der er een ting jeg VIL inden jeg dør… (ikke at jeg venter at det sker foreløbigt, men man ved aldrig)
Og det er at sejle på et hydrofoilboard !

Jeg er ikke interesseret i race, og kan ikke li’ raceboards kun freeraceboards der kan det hele – MEN, foils er vildt spændende og det at kunne sejle strapless på et flyvende tæppe (engang måske, en dag…) selv i chop, lyder jo fabelhaft 🙂

Så investerede i et foilboard, som dog (som næsten altid kan jeg forstå på Bjørn og Steffen, selvom andre fabrikater), var forsinket en del.
Men her efter sommerferien kom det endelig – YIHAAA – så skal vi bare ud og foile helt vildt – TROEDE jeg 🙁

Så her i start september har jeg været ude, nu ialt 4 gange (nogle MEGET kort tid) – og vil fortælle lidt om det her, og har nogle kitecam billeder.

Den korte version er at DET ER SVÆRT – VILDT SVÆRT !!!
Nemt nok at komme op at foile et par meter (har kun prøvet i bølger), men derfra, og til noget der ligner kontrol, eller over længere afstande – så godt som umuligt (for en gammel gut som mig ha haaa).
Alle foilboards der rykker, ser ud til, som altid nærmest, at være lavet af franskmænd – de ER bare et skridt foran med alt (opfandt også kitesurfing jo), og har vundet flere kurs stævner på foilboards når både foils og raceboards var tilladt.

Klik på billeder for at se i stor
Ankommet – vildt seje sager, og en stor del erfaring lagt ind i foilen, så hvor svært kan det være ?

Man skal IKKE sejle ind i en sten – har jeg gjort og ødelagt een (der dog kan repareres), næsten med det samme – så ALT på steder der har sten er et no go nu.
Har både en foil med freeride, og som på billedet her, en race foil.
Forskellen er en lille smule forskel i AR, men især profilet der er meget fladere og hurtigere på raceudgaven som ses her.Vi er to (Niels og jeg) der har købt Zeeko foils, og deler så race/freeride foilen, indtil vi ved hvad der spiller hvordan.

Her i starten af september – KUNNE ikke vente, og ville ud og prøve for første gang.
Det var desværre vildt meget vind, og kitesurfere overalt – så endte med at tage ud alenei Begtrup Vig i vind fra VSV, hvor jeg vidste den var lidt fra siden, og sandbund.
Så ude med en 5m2 til at starte med (og 7 og 9 senere hvor vinden tog af)- hvor jeg skulle lære at “bære” sådan en fætter, og ikke mindst hvordan man håndterer det, dvs bodydragger ud hvor der er dybt nok, og undgår at blive flænset op at foilen osv.
Men fik min første fornemmelse af hvad det drejede sig om her – i ekstremt stødende vind (den kom ind over de høje skrænter ved Begtrup selvom jeg var langt henne).
Og jo, man kunne sporadisk foile korte distancer, men boardet var helt låst og man havde ikke skyggen af balance eller kontrol over nogetsomhelst, det lignede en total nitte og KUNNE da ikke passe ?
Til gengæld, fik man næsten højdeskræk de første gange – VILDT FEDT, og som at stå på toppen af Himalaya i starten.

På vej ud første gang :

Okay, der fik jeg den første skuffelse, og ingen aha oplevelse fordi det ville være fuldstændig umuligt at sejle “afslappet” når det hele er så VIIIIILDT følsomt og umuligt, øv.

De næste billeder er så fra anden gang jeg var ude at sejle, herfredag den 6/9, hjemme backyards i det skønneste vejr.

Man skal gå en del, for selvom jeg aldrig sejler steder med lavt vand i forvejen (dødssygt…), så skal man jo ud hvor der er mindst en meter dybt over det hele.

Nu har jeg fåetbedrestyr på at “håndtere” den i vandet.

Det skønneste vejr, klar til at prøve for anden gang 😉

Wooooow – jeg FOILER ! Men totalt ude af kontrol, som de få der har prøvet det nok tydeligt kan se !!!

Lidt senere, endelig kontrol over en liiiidt længere distance, hvilket ofte kun var 10-20 meter.
Men se hvor fuldstændig “wakeless” den er her – der er ikke skyggen af en kølvandsbølge, netop fordi der er næsten NADA modstand, og derfor de er så effektive og kan sejle fra selv de vildeste raceboards (når man KAN vel at mærke)

Her med masser af fart, og jeg styrer lidt så selve “masten” som franskmændende kalder den lodrette vinge, laver FEEED fartspray.

Og det der typisk sker – foilen har sit helt eget liv og gør som den vil, og jeg er på skideren:-(

Hvilket resulterer i det flotteste stjerneskud !
Og dødtræt bagefter, selvom jeg har sejlet meget lidt – men det største problem var nu, at der var OVERFYLDT med brandmænd nogle steder, så al den bodydragging og kamikaze sturtzflug bailoffs på hovedet eller røven i vandet, gjorde jeg ikke kunne sove meget af natten efter, pga brandmænd ide 2-3 timer jeg var ude, trukket hen over ben og underarme – AAAAARGH 🙁

Op på hesten igen – man mærker ikke det helt store mens man er derude…
Alle kigger måbende – HVA FAEN ER DET ?

Og så den anden vej…
Den første gang man er ude, kan man (jeg) ingenting, og driver med vinden mens man famler rundt.
Næste gang, her denne fredag,var problemet, at man kan KUN gå højde, så bliver nødt til at dragge ned MED vinden for at komme hjem igen – lige modsat da man startede med kitesurfing ha haa !

Og som det oftest sker, især når man prøver at gå downwind hvor man fårfart på- enMEGA foil bombe !!!

Her lige et enkelt billede fra dagen efter – belært af erfaring havde jeg en langærmet/benet 3/2dragt på (alt for varm, pis), og hjelm – fordi boardet faktisk kan foilevidere af sig selv efter du er fløjet af foran det!
Så fik en bule i hovedetinden…
Derfor næsten tysker style her (dog IKKE sko og fløjte)

Var ude i 1½ meters bølger her BackYards i dag søndag, og gi’ den gas på bølgeboard (8m2 vind)- og så lige en halv time på foilboard bagefter.
Sørme om ikke jeg havde noget der mindede om kontrol, og kunne sejle 500m ud, jibe (og falde i den), og sejle hele vejen ind igen – foilende det meste af begge veje, måske lige kortnede på vandet og så oppe igen!
Der er proppet med tang, men det er ikke så slemt som jeg havde frygtet, på en foil(måske osse fordi jeg er MEGET i vandet)
Blev osse bedre til at sejle en anelse downwind i dag, selvom det stadig er svært at undgå at gå højde….
Og fik ENDELIG fornemmelsen af fuld kontrol flere perioder – og det var virkelig som at svæve vægtløs i det ydre rum – absolut ingen modstand, ingen spray, ingen træk i kiten – man SVÆVEDE virkelig – ren nirvana og kan nok kun forstås når man har prøvet det !
De koster en formue ja, men livet er for kort til ikke at gøre det.
Når mere erfaring bliver det ogsåstrapless.

Jeg var overrasket over hvor svært og umuligt det var…
Derefter håbede jeg det var som at cykle eller kitesurfe – at det var UMULIGT i starten, og lynhurtigt så KUNNE man bare.
Det er desværre ikke helt rigtigt – det er et sted midt imellem, som at windsurfe måske, hvor man virkelig skal øve og øve og øve, og det tager lang tid at blive rigtig go’.
Men så er der jo osse noget ved det kan man sige – og når først man kan sejle lange stræk går det hurtigt fremad selvfølgelig – men det kræver tid og at kroppen indøver de nye bevægelser, for der er næsten INTET der er som man er vant til skal man være klar over.
Altid spændende at prøve noget nyt – og man FÅR kontrol efterhånden, det er så fedt er det !

Jeg har aldrig prøvet det på fladt vand – for eksisterer nærmest ikke her (heldigvis), kun i en halv til halvanden meters bølger.Måske nemmere de allerførste gange på fladt vand, menwho cares – det fantastiske er jo netop at kunne skære igennem bølger og isærsmåchop bølger udenat mærke de overhovedet eksisterer
Kan nemt skifte fra at ride bølger på waveboard, og til foil – hvilket jeg gjorde i dag.
Det var rart, for troede måske det ene kunne påvirke det andet negativt her i starten især- men det er så forskelligt så ikke noget problem syntes jeg.
Fascinerende oplevelse, JUHU siger jeg bare !

c”,) Peter Frank

Related Articles

Responses