Oahu & Kitesurf

Når de fleste kitesurfere hører om Hawaii, tænker de nok på big wave surfing ved Jaws eller på fladvandsspottet Kitebeach på Maui. Kitesurfing på Maui er oplagt og det er også her at man finder 9/10 af kitesurfere på Hawaii. Jeg vil dog mene, efter 5.5 måned på Oahu, at øen er et undervurderet sted for kitesurfere og jeg vil her skrive lidt om min tur og om kite og surf mulighederne på øen.
(En lille bølgedag ved Diamondhead )
I forbindelse med min bachelor uddannelse fik jeg mulighed for at læse et semester i udlandet. Efter at have hørt mange fede historier fra Lars Molstrup og Anders Krüger, der begge bor og arbejder på Maui, vidste jeg med det samme at jeg ville til Hawaii. Jeg havde dog kun mulighed for at studere på Hawaii Pacific University, der ligger i Honolulu, Oahu og ikke på en af Maui’s universiteter. Selvom jeg mest forbandt Oahu med surfspots som Pipeline og Sunset Beach, pakkede jeg alligevel kitetasken og bølgeboardet. Jeg havde nemlig hørt et par historier og set et par film om konge kite bølgesurf på nordsiden og ved spottet Diamondhead på sydsiden. Kitetasken, padle boardet og kufferten blev pakket og kursen sat mod Hawaii d. 11 januar 2013.
(Oahu østside set fra en lille Cessna flyver – Vi mødte en dansker som var pilot der tog os gratis med på en flyvetur rundt om øen)
Efter at have fundet lejlighed ved Honolulu og skolen var begyndt, gik det meste af tiden med at udforske og surfe nogle af Oahu’s mange fede padlespots. Jeg vil tro, at der på hele øen er over 200 forskellige surfspots – alene på sydsiden er der over 69 spots:
Og jeg kan godt forstå, hvorfor Oahu er kendt for surfing. For der er simpelthen god surf at finde næsten hver dag. Om sommeren (maj-september) er det på sydsiden, at swell’et er stor og om vinteren (september-april) er det på nordsiden. Selvom der ikke er dobbelt overhead bølger hver dag, er det altid muligt at få en god surf session et eller andet sted på øen. Jeg lavede den lille surf video fra Diamondhead, der meget fint viser bølgestandarden på sydsiden af øen:
{"video":"http://youtu.be/K1q6fQpTbjA","width":"768","height":"432"}
Der kan altså surfes hver dag på Oahu, og det vil også være synd, hvis man ikke udnyttede de gode forhold der nu er. Generelt er der dog crowded og man skal kende reglerne for ikke at komme i karambolage med de lokale. Jeg så et par stykker der blev råbt af, fordi de lå i vejen eller stjal en bølge. Men hvis man bare opfører sig pænt og er tålmodig, er der masser af bølger at fange.
(Ala Moana på en god dag)
Oahu er dog mindre kendt for det store kitesurf potentiale, jeg mener der er. Selvom der er større vindgaranti på Maui, vil jeg mene, at det blæser 60% af tiden på Oahu. Det blæser næsten altid fra samme retning og så længe windguru lover omkring 10 knob, er man garanteret vind. Det blæser til alt fra 12’er til overpowered 5.5’er. Hvis man er til fladvand (chopgalop), kan man surfe ved Kailua Beach Park, der ligger på østsiden. Det er her, at der er flest kitesurfere, og stedet er oplagt til begyndere/letøvede, som lige er kommet i gang med sporten. Man skal dog, som alle steder på Oahu, passe på ikke at ramme revet, da det er særdeles skarpt. Der kan også komme lidt bølger (f.eks ved Rabbit Islands), men det kræver en god omgang dønninger fra øst, og det er ikke så ofte det sker.
Hvis man kan lide at sejle bølger (og hvem kan ikke det?), så er der især tre steder jeg kan anbefale. Men tjek først denne film ud, som danske Ander Krüger har lavet. Den er filmet på Oahu’s nordside og jeg synes den viser hvor fede forhold, der er til kite bølgesurf på Oahu.
LINK TIL VIDEOEN – HAWAII
Så vidt jeg ved, så de fleste filmklip filmet ved Backyards og Mokuleia. Backyards ligger tæt på Sunset Beach, og her kommer der nogle seriøse store bølger. Jeg fik aldrig kitet Backyards, da det for det første kræver at man kan sit kram, og for det andet at man har seriøse store nosser. Hvis man crasher sin kite , men er så heldig ikke at ramme revet, går der ikke lang tid før man driver over til Boneyards. Og som navnet antyder er det ikke et sted man har lyst til at være med en inverted kite. Backyards er et sted, hvor kun nogle af de bedste tager ud, men hvis man tør, så er man næsten også garanteret at få kitet en tung barrel. Det andet spot, Mokuleia (også kaldet Mokes), er noget nemmere at gå til. Launch og landing foregår på en græsplæne og når man først har passeret revet, venter der nogle lange, store, men bløde bølger.
(En god dag ved Mokes)
(Mokes igen)
Det er her, at jeg fik surfet nogle af mit livs største bølger og hvis man er heldig får man selskab af en pukkelhval, der leger og hopper bag revet. Ellers er der masser af havskildpadder, men pas på dem, da et sammenstød nemt kan koste et par finner. Spottet kan dog ”kun” holde til ca. 6-7 m bølger – alt over begynder at lukke for meget. Selvom spottet er noget mere tilgivende end Backyards, skal man stadigvæk være en habil kitesurfer for at surfe Mokes. Hvis man crasher og kiten inverter, kan man godt risikere at drive forbi pynten, og her er næste stop Asien. Det sidste spot jeg har god erfaring med, er Diamondhead på sydsiden.
(En lidt rodet dag ved Diamondhead)
Her skal der dog komme stor swell før det rigtig virker. Vinden er cross til cross-offshore og derfor noget stødende, og selvom det blæser til en powered 5’er er der næsten altid surfere ude. Men når der kommer en god omgang sommer-swell, så er der virkelig nogle store og massive bølger at lege med. Launch foregår på en small strand og der er mange søpindsvin i vandet (de er overalt på Oahu). Jeg vil mene at spottet er det mest bølge-venlige spot på Oahu, da der er forholdsvis dybt (dog stikker revet op et par steder) og hvis man crasher driver man hen til Honolulu. Når vinden blæser igennem, er der også en del windsurfere ude, men de er flinke og giver god plads. Generelt har jeg aldrig kitet med flere end fem andre windsurfere/kitere. Der er altid god plads og flere gange har jeg været alene ude.
(Diamondhead igen) Det var lidt om min tur til Oahu, jeg håber at det gav jer er et indblik i kitesurf forholdene. Jeg synes, at hvis i tænker at rejse til Hawaii, så overvej Oahu. Der er mange fede surf spots, større by, gode hike muligheder og ikke mindst et par gode kitespots. Når det er sagt, så er Maui også en super flot og spændende ø, og der er meget mere fredeligt end på Oahu.
Hvis i har nogle spørgsmål om Oahu, så er i velkommen til at smide en mail til :[email protected]

(Udsigten fra Olamana peak)

Related Articles

Responses