En kitesurfers guide til Kap Verde (Cape Verde), Sal og Santa Maria

Kitesurfing Kap Verde (Cape Verde)

Cape Verde, Sal og Santa Maria

I Februar og Marts er Cape Verde et godt rejsevalg hvis man vil være sikker på vind. Det skal dog siges at spottene er ikke specielt velegnet til begyndere. Stedet appelere mere til den mere advanced kiter der vil havde udfordrende forhold og har smag for bølger. Vinden er nogle dage stabil, men vi oplevede mest ustabil vind. Generelt skal man passe på sine ting. Der er problemer med tyve, og man kan ikke bare lade sine ting ligge tilbage på stranden. Det er dog mest solbriller, penge, ure, smykker…der gås efter. Selv på kitebeach forekommer der tyveri af udstyr, og glemmer man noget er det der ikke næste dag. Der er Rescue service (35 Euro) i Sharks Bay. Udlejnings bil koster fra 45 euro/dag.

Rejsetips

Tidsrum:21 februar til 22 marts 2006
Vindforhold: 2 dage uden vind. 2 dage med 16 og ellers fra 14 ned til 8.
Rejsens pris: 11000 kr inkl. visum.
Visum: Hvis du booker rejsen hos rejsebureau sørger de for visa. Ellers købes visum i lufthavn. Medbring 45 Euro.
Bolig:Hotel Sobrado- 3 stjernet studio værelse uden køleskab/køkkenfaciliteter. Inkl. morgenbuffet.
Madpriser: Fra 5 Euro og opefter. De billigste restauranter er små steder i byen, hvor de lokale spiser. De dyreste restauranter ligger ved vandet. Byen har et bageri – Pandina, hvor man kan købe billige boller og selv lave sandwich til frokost med fyld købt i supermarked/slagter. Ellers kan man købe sandwich på cafeén ved siden af bageren for 1,5 Euro.
Gode fiskeretter ellers pizza og pasta. Atlantis er et lækkert sted i i den dyre ende. Hos hotel Riu kan man reservere buffet for 30 Euro, det er overdådigt godt.
Vand:5 liters dunke hos supermarked koster 2 Euro
Penge:Lokal møntfod CVE. 1 Euro er lig 110 CVE. Der findes 2 banker i Santa Maria. Det er muligt at hæve med Visa
Sol:Pas på solen !!! Medbring alt solcreme/aftersun hjemmefra

Taxapriser

Fra lufthavn til Santa Maria dag: 700 CVE nat: 1000 CVE
I Santa Maria er taxaholdepladsen ved Cinema. Bedst med Pick up taxi til kiteudstyr.
Fra Santa Maria til Punta Preta: 500 CVE
Fra Santa Maria til Punta Limo: 200 CVE
Fra Santa Maria til Kitebeach: 750 CVE
Køb evt. taletidskort hos CVT. De fleste taxichaufører har mobiltelefon, så man kan ringe fra stranden, når man vil hentes ellers aftaler man et tidspunkt.

Sprog

Creolsk og portugisisk og enkelte taler Fransk. De taler næsten intet engelsk. Heller ikke hos politiet.
Læge:Der findes en udmærket læge Dr Enrique De Astica, som taler engelsk. Han har konsultation på Hotel Riu værelse 1008 hver dag ml. 10-11 og 20-21 eller kan træffes på telefon 9930768. Konsultation koster 80 Euro. Apoteket er godt gemt i en grøn bygning overfor Pirata Club diskotek.
Sygdom:Da bakteriefloraen er anderledes og hygiejnen ikke altid er i top er der mange turister, som får maveproblemer. Tag evt. forebyggende medicin med hjemmefra.

Seværdigheder

Øen er ikke kærestevenlig, med mindre man er til kite/windsurf/dykning eller strand/pool hele dagen. Den er fuldstændig gold og der findes kun 2 turistattraktioner. En gammel nedlagt saltmine (Salinas) og en naturlig swimmingpool (Buracona). African Shops og få butikker. Det er muligt at køre rundt med klapvogn.
Natteliv:Ikke det store. Pirata Club. Single mænd er attraktive for lokale piger….
Tyveri:Lad ikke ting ligge på stranden i Santa Maria. Ang. kiteudstyr fik Jan stjålet en kite, solbriller og kasket fra Kitebeach, mens han var på vandet – og det var ikke en lokal.
Anden indkvartering: Der findes flere hoteller fra 2 – 5 stjernet. Det er også muligt at leje en lejlighed. Søg på internettet. Det billigste vi hørte om var 300 Euro pr måned i 5 mnd og ellers 500 Euro for 3 uger.

Spots

 • Kite Beach (Sharks Beach, Salinas)
  Dette er det mest brugte kite spot. Der er ingenting derude andet end et interimistisk læskur. Så alting skal medbringes. Vinden er generelt mest stabil her. Den er typisk side shore/ skrå på fra venstre. Den venstre del af stranden er den der er mindst choppet inden for brændingen. Brændingen ligger 2-300 m fra land. Lige ud for det interimistiske skur skal man passe på revet da det suges tørt. Til højre for det tørre rev, er der en rimelig god bølge, man kan få et pr buttom-turns på. Typisk er bølgen 1-2m hvis man sejler 10-12 m2. Den brækker med rigtig god kraft, og lidt down wind laver den close out. Også en udmærket rampe at sætte af på. Når vinden er mere nordlig (sideshore) er den typisk meget stødende. Gode launch forhold. Middelsvært spot på grund af chop.

 • Club Mistral (Midt i Sharks Bay)
  Her er der også mange der sejler. Sikkert fordi de bor på Hotel Belorizonte der ligger lige ned til. Stedet er choppet på den irriterende måde. Vinden er typisk sideshore, men stødende da den har været en tur ind over Santa Maria. Her blev der kun brugt 2 dage før det blev opgivet. Ellers gode launch muligheder men lidt meget at tage hensyn til/passe på på stranden.

 • Punta Limo (Upwind pynt i sharks bay)
  Dette er det bedste freestyle spot der er. Det skal dog deles med temmelig mange windsurfere og attityden er at det er deres spot. Man skal launche downwind for Planet Surf og det er noget skidt da vinden er stødende pga af bygninger. Så en lorte launch der er tricky for selv den dygtige kiter. På vandet krydser man upwind for at komme så tæt på land længere ude mod Punta Limo. Her er pande kage fladt og dybt, og vinden er stabil. Ude på spidsen kan der komme rigtig gode bølger. Vinden er off shore på dette spot.

 • Punta Sino (Down wind Pynt i Sharks Bay)
  Jeg fik aldrig sejlet der. Et rodet bølgespot der minder om dårlige danske forhold.

 • Punta Preta
  Dette spot er et rigtig hardcore wavespot. Vinden er typisk næsten direkte fra land. Der er ingen Rescue service, slipper du kiten ender den i Brasilien. Lad være med at tage ud her hvis du er i tvivl om du er dygtig nok. Her skal du have styr på store bølger og redde dig selv i land, i kraftig strøm og fralandvind. Før Punta Preta virker skal der være noget Swell med en vestlig retning. Stedet byder typisk på en bølge på 2-4 m der tuber pænt. Det svære ved bølgeridningen er at man sejler næsten lige mod vinden, og kommer man for lang op af facen bliver man blæst bag over bølgen. Så og lave buttom turn cut back som de lokale er ren kunst. Jo længere man kommer ind mod land, jo mere ustabil bliver vinden. Bølgen brækker ret tæt på land og dermed sten, så pas på. Typisk vil man gerne havde en kitestørrelse mindre på når man er på bølgen.NV swell er ikke godt her. Bølgen brækker meget uforudsigeligt, og man kan meget nemt blive ”fanget”.

Der er andre spots men ikke nogen vi har prøvet; Reefe, Ali Babba, Canoa er nogle af navnene vi hørte. De skulle ikke være så hard core som Punta Preta.

Logbog

23/2 Club Mistral 12er og 10er freestyle, hammer gusty, mega choppet, lorte sted. Sejlede upwind til Punta Limo på en ½ time, lækkert fladt off shore spot, bølger ude på spidsen (1½ m).
24/2 KiteBeach 12er og 10er frestyle og wave, Cross on shore vind, 150 m choppet forhold ud til brændingen, 1½ m bølger.
25/2 Punta Limo 10er lidt gusty vind, freestyle på det flade, 12er havde været bedre sidst på dagen, ikke rigtig nogen bølger.
26/2 Som dagen før men super stabil vind
27/2 Punta Limo 8er på waveboard, 1 m bølger, hammer gusty vind.
28/2 Punta Preta 9er Shock Wave, 2-4 m bølger gusty vind, skrå fra.
1/3 Punta Preta Boxer 10 for stor på bølgen, Boxer 8 passede godt, 2-4 m bølger igen, men mere hule, gusty vind, mere fra end i går.
2/3 Punta Preta 9er Shock Wave, 2-3 m bølger gusty vind, næsten direkte offshore. Punta Limo 10er freestyle, forholdsvis stabil vind.
3/3 Punta Limo 12er for meget om formiddagen, 10er for lidt om eftermiddagen.
4/3 Kitebeach 8er gusty sideshore 1½ m bølger. Punta Preta virkede 4 m sæt i nyh og næh, for træt til at tage ud.
5/3 Syg, og Punta Preta virkerLVind til en 12er.
6/3 Syg vel vind til en 12er
7/3 12er kitebeach.
8/3 Sejlede 12er på kitebeach, lidt gusty i starten, og let til sidst. Både wave (2 m sæt) og freestyle (rimmeligt ladt til tider)
9/3 Ikke meget vind i dag (4-6 m/s), Tog til PP for at padle men bølgen brækkede lige på stenene.
10/3 Sejlede 12er på kitebeach, fin power, andre sejlede 16er.
11/3 Sejlede 12er på kitebeach, ikke megetpower, kunne gå højde, andre kæmpede med 16er.
12/3 Sejlede 16er underpoweret på kitebeach, gab.
13/3 Samme lort som i går.
14/3 10 og 12er på kitebeach, spild af dag PP havde 4 m setLFuck en fejldisponering.
15/3 10er på kitebeach, meget gusty, ekstra choppet, Stoppede tidligt for at sejle PP bølgerne var væk, windguru sucks.
16/3 10 og 12er på Punta Limo, dårlig vind, meget springende
17/3 PP 10er 4 m set J
18/3 Kitebeach 14er superstabil
19/3 10-12
20/3 8-12 Kitebeach 1 m bølger vinden varierede blev stærkere hen af dagen. Aaron var forbi og gi gas.
21/3 8-10 kitebeach 1,5 m bølger. Aaron var der igen.

Mvh
Majken og Jan A @jana

Related Articles

Responses