RRD Racebar v2 – 2013

RRD Racebar V2 review:
Intro:

Kite race er efterhånden ved at være rimeligt stort over hele verden og derfor er der kommet en masse lækkert gear beregnet på netop delen af sporten. RRD har som de fleste nok ved god gang i udvikling af race gear og deres Addiction drager har nu fået deres egen bar nemling RRD Racebar. Har ikke dragerne men vil give lidt info omkring denne ikke alt for dyre bare med standard racetrim. Normalt ligger priserne et godt stykke over 3000 kr for de store mærkers racebare men her er RRD en del billigere hvilket gør det til en fin bar hvis man gerne vil have 4:1 racetrim og lidt længere bar til nogle andre drager.
Hurtig info:
Jeg begyndte sidste år ved denne tid på at kite før det har jeg sejlet en masse jolle og kølbåde. Test setuppet består af mig på 82 kg og 196 cm, et North 69LTD 2012 modellen, Select finner 41,5/40 og en sjat Takoon Chrono 2010-11 drager. Dragerne er ikke det ideele til race da de ikke sidder super langt fremme i vind vinduet i sammenligning med f.eks. de moderne Dyno, Addiction, Draft drager men er helt ok til en begynder som mig.
Til sammenligning har jeg kun en Takoon bar modificeret med ny dyneema depower reb, Harken T-serie microblokke og ny clam cleat.
Specs:
23m liner + 5m forlænger = 28m total
Over baren depower 4:1
Dobble frontline flag system
Lav V konfiguration – mere direkte føling
Integreret QR i chickenloopet
Dyneema liner (UHMWPE), muligvis forstrukket da RRD kalder dem ”no-stretch”, tykkere end normal liner

Baren:

Da mange stævner bliver afholdt i meget let luft er der kommet et behov for længere bare især til de store drager der er 15+ kvm. RRDs bar er for mig at se veldesignet da depower linen løber inde i plastik afskærmingen og ikke uden på ala min 2010 Takoon bar. Ud over det har baren en rustfristål center stykke som giver lav friktion ift. plastik inddækning af centerliner og depower linen. Det er super fedt til let vind da det hele køre lækkert uden at sætte sig.
Liner:

Som standard er de 23m men der følger 5m forlængere med. De er forholdsvis tykke selv ift. dem på min Takoon bar. Hvorfor man har gjort dette står hen i det uvisse, de fleste der sejler race ville nok have det bedre med tyndere liner der giver min parasitisk drag. RRD kommer muligvis med nogle race liner, den tyndeste type liner giver dog kun et safelife på omkring 200-300 timer hvilket måske har været derfor man ikke sælger dem med baren.
Linerne har syet og ikke splejsede ender hvilket nok er mest sikkert med Dyneema type linesæt.
Detaljer:

Barenderne er rimeligt stive og store nok til at suge 4x28m liner når der skal rulles op. Linerne ligger godt i fordybningen så hvis man skal rulle sammen i en nødsituation på vandet forstiller jeg mig den er bedre end f.eks. min Cabrinha 2010 IDS bar fra da jeg havde en Crossbow.

De to pulleys er af rustfri stål fabrikeret af Ronstan som er kendt for at holde, det er glidelejer så de holder nok godt hvis man ikke tæver alt for meget sand i dem. De er rustfrie så de burde kunne holde til heftigt brug i hvertfald et par sæsonner. Der sidder en aluminium Clamcleat som passer til 8mm reb.

QR systemet fungere perfekt og er ligsom mange andre et simplet push-away system.Det kan releases fra begge sider og selv når dragen er loaded er den nem at release. QRen bruger jeg meget sjældent men RRDs system virker velgennemtænkt og materialerne er igen helt i top. Det er ret hurtigt og intuitivt at resette os på vandet hvilket er essentielt.
Chicken loopet er størrelse small hvilket er fint til race da man aldrig går unhooked. Donkeydicken er lidt kort og rimelig blød så på nogle trapezer kan det give problemer. På den nye Mystic Supporter 2013 er krogen sat i vinkel der gør at man skal gøre dicken igennem baghullet os før den ikke laver auto-unhooker under visse underlige situationer. Det her problem er vel cirke 50/50 skyld mellem bar og trapez designerene.

Kvaliteten af syninger og samlinger er generalt god og safety leashen er også nem at få fat på. Den virker ved at man slider det rød rør fremad. Man skal helt klart lige teste det før man tager ud.
Test:
Har været på vandet rigtig mange gange med alt fra min 10 til 15 og baren fungere rigtig godt. Depower systemet er en del bedre end det 4:1 system jeg har haft sat på min Takoon bar. Med 4:1 udveksling har man selvfølgelig en masse ekstra reb med ude men det er alt bøvlet værd at man kan trimme men der er fuld knald på dragen.
Især i let vind med 15kvm oppe er den længere bar en fordel og det lave V skulle også gøre at dragen drejer hurtigere. Om det lige er det lavere V eller de 5 cm mere der gør udfaldet ved jeg ikke men den funker godt. Det at baren glider nemt op og ned af centerlinerne hvilket er lækkert når man går dybt og arbejder meget med dragen.
Baren er helt simplet i udseende og har den samme diameter hele vejen. En helt igennem no-frills bar der bare funker. Grebet har et lækkert lag gummi på der er nok til at gøre den behagelig uden at den sejler i ens hænder.
Indtil vidre har det største problem været at det dobbelte pulley system gerne vil vride sig rundt om sig selv men det skal nok bare have lidt tid til at strække sig før det er på toppen. Der er ikke nogen swivels nogen steder hvilket både er godt og skidt. Det er rimeligt simpelt at rode kinkerne ud men det tager lidt tid.
Set i lyset af de lækre blokke, materialer, og sam kvalitet RRD levere her er det helt klart en god opgradering til folk der gerne vil sejle ræs eller bare have 4:1 depower og en bred bar. Prisen ligger omkring 2500 kr hvilket er hel fornuftig bang for the buck i mine øjne.

Related Articles

Responses