Stagvending – instruktionsvideo
her er en lille hurtig instruktionsvideo med en stagvending fanget fra næsen af mit surfboard med gopro monteret i næsen:
af Thomas Alsbirk (Liquid Force, Mystic, Xboard):
Stagvending – instruktionsvideo
(En stagvending kaldes også et “tack” og det betyder at man vender op gennem vindøjet)
Som en sidebemærmning har jeg testet FCS mounten til GO PRO som giver et clean og lækkert setup således at man slipper for en stor plasticplade i snuden, samt at være bange for at tapen slipper. Første test med sådan en FCS plug i næsen var super positiv.
Fordele ved stagvendingen
Når man sejler rundt på sit bølgeboard i hverdagsforhold med chop og absolut ingen bølger er det skægt at øve sig på stagvendinger – og lærepengene er givet godt ud, for hvis man en dag sejler rigtig store bølger kan en sikker stagvending gøre forskellen fra om man hurtigt kan slippe væk for en stor vasker eller om man skal op og ligge på en bunke sten med smadret grej og ondt i numsen.
Først og fremmest er en stagvending dog en effektiv manøvre, som specielt i marginale forhold giver mulighed for at vende hurtigt og elegant uden at tabe højde overhovedet. I Race verdenen er stagvendingen essentiel hvis man vil først til topmærket og af samme grund findes der også flere avancerede varianter af den klassiske stagvending som gør at man kan komme lyn hurtigt videre på modsatte halse.
Stagvending, trin for trin
Når man vil lave en stagvending er planen jo at vende og sejle videre på den modsatte halse – og gerne på en måde så man slet ikke taber højde. Vendingen giver derfor mening når man sejler halv vind eller krydser. Har man vinden mere ind bagfra og sejler halv vind til downwind, så giver en almindelig Jibe meget mere mening.
Jeg synes det er nemmest at stagvende når man kommer med god fart og træk i kiten for jo mere fart man har desto nemmere undgår man at gå i stå gennem vindøjet. Efterhånden som man skærer op skal kiten styres let opad, dette skal gøres på en måde så man får et konstant træk fra kiten.
Løftet fra kiten, som man styrer hen over Zenit idét man sparker boardet ind gennem vinden, gør at man ikke presser boardet ned under vandet boardet og kvæler farten for meget.
Hemmeligheden er altså at koordinere kitestyringenen, så kiten skydes op over hovedet kl. 12, samtidig med at man skærer mere og mere op. Lige inden kiten giver et løft omkring kl 11 til 1 gives det sidste skær over kanten, når kiten så løfter på vej forbi efter kl 12, gælder om at få boardet til at skride det sidste af vejen rundt. Her skal boardet altså sparkes fladt rundt frem for at sejles over finnerne. Alt dette skal foregå i små og ret præcise skridt og bevægelser med foden.
Den kritiske fase
Først står man med foden på forreste og bagerste pad som altid, samtidig trækker bagerste hånd let i baren for at få kiten opad mod zenit. Der skæres mere og mere op. Ca. samtidig med at kiten når forbi kl 12 skal boardet pege ind i vinden – og lige hér skal boardet skubbes/skrides det sidste stykke rundt ved at presse ud med bagerste fod – hvorefter man skal lave den lidt balletagtige bevægelse med en halv piruette med retning så ryggen peges op mod vinden.
Boardet drejes altså den ene vej og kroppen den anden. Der skal være god koordination med fødderne i denne modsatrettede drejning af hhv. board og krop. Samtidig skal kroppens vægt modsvare kitens træk så man holder den samlede balance godt og lige inde over boardets midte.
Afsted på den nye halse, husk at trække til i kiten
Når man så er gennem vindøjet og er kommet om på den anden side af boardet, gælder det om at trække til i kiten med det der nu er forreste hånd så den kommer hele vejen over på den anden side. Den skal styres dybt i powerzonen så man får noget træk – ellers får man ikke fart i boardet ud at manøvren men synker i stedet.
Hvis det hele lykkes vil man lyn hurtigt komme op at plane igen og kunne sejle ud af manøvren med god fart og et smil 🙂
Det er meget forskelligt at lave denne manøvre med små og store kites (og på små og store boards med korte og lange finner). Store kites trækker mere konstant og giver mere løft så man kan gøre sig “let” når man sejler gennem vindøjet og de kan derfor være nemmere at træne manøvren med. Til gengæld de mangler store kites dynamik ifht. de små så det kan være svært at komme ud af manøvren med samme fart med en stor sløv kite. De små drager giver den bedste respons men kræver ganske enkelt mere præcision.
God fornøjelse med at træne stagvendinger, herunder ses en lille video af en stagvending vist i 100%, 50% og 25% optagelseshastighed – optaget i grov århuschop i 4 april 2014, til info sejlede jeg Envy 8, en kite der ligger midt i imellem de helt små og de store rent styrehastighedsmæssigt.
{"video":"http://vimeo.com/91054266","width":"900","height":"506"}
Responses