Tona POP 138

Anmeldelse af Tona POP 138
Jeg har stået på Tona Pop boardet siden oktober 2012, og har lyst til at dele min opfattelse med jer. Målet er helt klart at videregive noget af min begejstring for dette fede board. Samtidig vil jeg gerne lave en ”usødet” anmeldelse, så det giver et reelt billede af, hvad man får.
Pop boardet kommer fra Antigua, hvor shaper Dereck Camacho og Adam Anton (kitescoop.com) er bosat. Boardet har været længe undervejs, og tanken har hele tiden været, at skabe det perfekte wakestyleboard. Tanken bag er, at boardet skal være det bedste mulige, og så længe der ikke er noget at tilføje, kører serien videre. Derfor er der heller ikke årgang på boardet, og der kommer ikke et nyt board fra Tona hver sæson. Jeg synes det er en god service, at man ikke skal se sit udstyr blive forældet og hele tiden frygte for at brænde inde med ”sidste års model”, når der ikke er nogen klar forbedring at se i de nye modeller. Lige fra starten har 138 været deres vigtigste model – den passer de fleste. Et sted undervejs i processen har de lavet det 139 cm langt, men det har ikke ændret på navnet fra designprocessen.

Første gang man holder boardet, mærker man det er et stærkt board i en kvalitet som er stærkere end noget andet på markedet. Samtidigt er det virkelig stift. Det er helt sikkert et no-flex board, hvorfor alle boardets egenskaber ligger i udformningen. Hvis man ser på designet, så er det virkelig fedt, med rødderne fra træet, som går igen i Tonas designprofil, og farverne fortæller hvilken størrelse man har i hænderne. Gul bund er Tona Pop 133, blå er 138 og grøn er 142.
Boardet har relativt meget rocker (three stage rocker), og derfor, kombineret med en rundere outline og tydelige kanaler, nogle klassiske wakestyleegenskaber, såsom eksplosivt pop, tilgivende i chop og god kontrol i landinger. Den øgede rocker gør at boardet er lidt langsommere end et helt fladt freestyleboard.
Til gengæld giver det et virkelig let afsæt fra vandet i alle situationer, hvad enten man er på vej ud over en bølgekicker eller et lang skær til det vilde pop. Du behøver ikke være helt præcis i din timing, men kan skære igennem i et stykke tid – når du giver slip, så popper boardet af vandet – POP!
Landingerne er virkeligt bløde, og det er muligt at lande komfortabelt selv når man lander hårdt. På et fladt board er det tit flexet der skal gøre landingerne mere bløde, og det lykkes aldrig. Her kan jeg sige, at et board med masser af rocker og kanaler bare lander blødere og med mere kontrol.
Boardet føles ikke tungere på vandet, på trods af en højere vægt end andre wakestyleboards, og man får hurtigt fornemmelse af, at det let kan smides rundt i det meste. Dog har det ikke meget low-end. På en ganske let sommerbrise, hvor de fleste ville kunne sejle marginalt på et freestyleboard er dette board bare slet ikke sjovt. Det er lavet til masser af power, og tilpas fart. Her spiller mine 87kg helt sikkert også ind, så hvis du er en let spirrevip, vil oplevelsen måske være anderledes. Til gengæld sejler det superlækkert igennem alle forhold, uanset størrelse af chop.
Jeg oplever at finnerne har en god effekt primært i landinger, hvis man stadig er lidt sketchy, så gør den aflange form, at man får lidt ekstra greb lige når man mangler det, og boardet trykkes ned i vandet. Til alt andet mærker man nærmest ikke finnerne. Faktisk nyder jeg at stå uden finner. Det giver en frihed, at man kan sejle helt op på land, eller slide når det lige passer ind.
Hvilket bringer mig hen til det næste – et Tona Pop board er fuldstændigt bombesikkert. Bunden har UHMW slider base under bunden, taget fra ski- og snowboard verdenen. Det er p#%&# stærkt, og skulle det endelig lykkes at lave et hul igennem basen, kan det repareres ved slibning, som på et snowboard.

På billedet ses slid efter et halvt års brug, på vand, sand og sten. Læg også mærke til alle detaljerne i bunden, med tydelige kanaler og rund outline. Kombineret med at boardet er helt stift, hentes alle boardets egenskaber altså her.
Personligt er jeg langt fra nogen mester endnu, men jeg kan mærke at boardet giver mig lysten og glæden på vandet til at prøve på en masse nye ting. Sammen med ens eget valg af bindinger (de stiveste bindinger for mit vedkommende), kan dette board passe mange forskellige slags personligheder og sejlstile. Inden folk har testet mit board kommenterer de altid på vægten. Men det er altid et samtaleemne, når de har testet boardet, fordi det simpelthen ikke mærkes når man har det på fødderne.

Mine bindinger (11-12) er lige i det største, når man så på boardets bredde ud mod tipperne. Hvis man har lige så store fødder som mig, vil der ikke være uanede muligheder for indstillinger. Derfor havde jeg det første stykke tid nogle sessions, hvor jeg fik spray i ansigtet, og drag i vandoverfladen. Jeg har dog fundet en indstilling, som virker helt vildt godt, og det er endda uden at stå for ”ducked”. Boardets bredeste stance er nemlig ret bred, og man står langt ude mod tipperne, hvilket giver stabilitet i landinger. Jeg har valgt næst-bredeste stance, og det giver mig plads og mærkbart mere styrke i benene ved afsæt. Samtidig kan man ved at vælge Tona Pop 142 cm få det større flade og mere plads. Dette er mit næste board, så om et par måneder kan jeg fortælle hvordan det virker.

For dem der er rundtossede efter denne omgang, har jeg skrevet det I virkelig behøver vide:

Fantastisk wakestyleboard
Fungerer fint uden finnerne
Ekstremt stærkt og stift.
Nem at holde højde på… virker i alt fra normalt power til meget powerede forhold.
Nemme at gå til POP egenskaber, lander blødt.
Folk beretter gode ting om boardet fra kabelpark (har jeg desværre ikke prøvet endnu)
Behageligt i alle forhold.
Pris/kvalitet. Man får virkelig meget board for pengene
Ingen årgang. 2013, 2014,… who cares!?

Til den dårlige side.

Ikke særligt sjovt i forhold med for lidt vind.
De bløde landinger kan virke lidt bouncy, hvis man har mistet orienteringen på vej rundt.
Finnerne føles desværre ikke helt så stærke som boardet. De har dog holdt upåklageligt indtil nu.

I Danmark distribueres Tona boards af Edgeboardshop.dk. Jeg anbefaler I kontakter Edge for at teste dette board.

Related Articles

Responses