Genbrug: Knækket board => Rejse Foil Board

Surfer Arkiv

Genbrug er vigtigt og genbrug er godt. Der kan ikke være den store tvivl om at vi kitere også sætter vores aftryk på planeten både ifht klima og ressourcer. Derfor er det vigtigt at forholde sig til at smadret grej ofte enten kan repareres eller genbruges på anden vis.
Jeg har for nylig brugt en lille håndfuld timer på at bygge et knækket waveboard om til det perfekte strapless-rejse foilboard. Det klassiske Flash 5´2″ waveboard shape var knækket og kom retur fra en kunde som fik et nyt board. Det fik, efter at have stået og tørret, en tur med stiksaven så det nu er kortet ned til ca 99cm, så det med sine 45cm bredde passer i en gammel trolley taske fra en SUP jeg har stående. Denne taske kan med et par kites, boardet, en foil, trapez og dragt osv pakkes ned til 1stk alm bagage og holdes under de 23 kg. OPTUR, det er god genbrug! MEN der skal selvfølgelig gøres lidt ved det for at boardet kan klare presset fra en foil:

De forreste 99cm af den gode gamle Flash 5´2″ passer lige ned i trolley-tasken, perfekt til rejse uden at skulle bestille dyr boardbag transport
Efter at have savet boardet ned til en passende længde så den skadede del af boardet er væk, fræses der ud til 2x US box tracks med 90mm afstand. Disse koster ca. en 100-mand per styk og kan fåes flere steder, også hos mig 🙂

Jeg lader i dette tilfælde med det korte board tracks´ne stritte lidt ud over bagkanten af boardet, måske saver jeg dem af senere så man lige kan “svuppe” de 4 møtrikker fra foilen ind bagfra.
Man skal lige tænke sig om ifht trim osv, selvfølgelig. På den foil jeg bruger til dette board med en meget stor vinge, står jeg med bagerste fod direkte oven på masten. De 10″ tracks giver god muighed for at trimme foilen 6-7cm frem og tilbage. Men den skal bare helt tilbage da næsen er så kort som den nu er.

Boksene limes førsti med microballoner/epoxy i en sej tyk blanding. Vigtigt er det at bore het ned mindst 4 steder, i hver ende af tracks´ne, til man rammer top laminatet så der er en stabil “bro” fra toppen af boksene op til top-laminatet. Gør man ikke dette vil boksene brække ind i boardet, da skummet ikke kan klare trykket fra foilen i længde.
Herefter har jeg smidt et stykke carbon i passende længde hen over boksene og skåret ud omkring hullerne. Dere også lagt en strimmel carbon på den ellers åbne bagerste del hvor boardet blev savet.

Efter hærdning er boardet for så vidt klar. Finish gider jeg ikke gøre noget ud af på dette board pt., det er bare noget jeg skal hygge på og have med på familie-tyre, timerne på vandet eller næste projekt er vigtigere nu og hér.

Efter afspritning af overfladen, blev en masse stumper pads i flotte farver klistret på. Mange har allerede rost mig for det flotte design.

Jomfruturen gik med el-Niholaen ned i strandparken i frokostpausen i går, det passer meget bedre i cyklen end det store klodsede board jeg sejlede på før med denne foil.

Total optur efter første session. Boardet er let og agilt under fødderne med sine ca 3 kg og det er stift og virker bom-stærk. Jeg var heldig at fange lidt “høj vind” i den milde forårsluft – og til trods for den lette vind kunne jeg fint sejle på det bette board.
Letvindsegenskaberne kva den lave volumen og korte længde er alt andet end optimale, men den 1100cm2 store vinge råder i rigeligt omfang bod på dette. En anden god ting er at boardet er meget nemt at dreje rundt og placere rigtigt når man skal vandstarte. Vigtigt til strapless!
Måske jeg for sjov skulle smide plugs i? Time will tell…

God genbrugs fiflen og arbejdslyst 🙂
@alsbirk

Related Articles

Responses