Lange liner – det er den årstid igen :)

Surfer Arkiv

Problemet: Dmi lover ok vind, men du kan ikke se den når du tager ned til stranden? Eller vindkortene ser underlige ud, der er mere vind ved fralandsvindskysterne end der hvor der er pålandsvind (bubble effekten)?? Du vil sygt gerne ud i det lækre forårsvejr, men det ser ikke ud til at der er nogen vind nede ved overfladen….
..men måske er der lidt, lidt længere oppe?

Løsningen;: Når stabil forårsluft med højtkstendenser strømmer ind over landet i det tidlige forår imens vandet stadig er (pisse) koldt, så oplever vi kitere noget fantastisk engang imellem, nemlig den vildeste stabile smørluft i højden med masser af power i vinden, imens windsurfere og andre mere jordnære vinddrevne fartøjer næsten står stille. I de mest ekstreme tilfælde kan du sejle med en poweret 12er på 40m liner på din TT å totalt spejl blankt vand. Andre gange lignerdet bare at der ikke er vind, fordi der ikkeer vind ved overfladen, men allerede oppe ved kiten i 15m højde er der masser af power..Det skyldes nogle ret enkle faktorer som man kan lære sig, og dermed øge træfsikkerheden på sine sessions i forårsmånederne OG få nogle lækre smør-vinds-ture med kite i forhold man ellers ikke ville drømme om med spejl blankt vand og solens spæde forårsvarme afsat på dragten.
Jeg skal spare jer for teorien i denne omgang, men den kan opsnuses i linket nedenfor til de nørdede typer. Men kort fortalt så sker der det, at når vandet er koldt imens lun luft strømmer ind over landet, så køles de nederste luftlag ned af vandet og bliver dernede (da kold luft jo har en højere massefylde end varmere ditto). Det betyder at der ikke er termisk instabilitet til at mikse momentum ned fra højere luftlag, hvor det jo typisk blæser mere. Med andre ord, risikerer du visse dage at det LIGNER at der ikke er vind til at kite, men hvis du LØBER kiten op, kan den pludselig nå en langt kraftigere vind end normal. Ofte kræver det dog at man gider forlænge sine liner,´, eks 30-40m kan være en seriøs enabler og gøre at der kan sejles på dage hvor der eller SLET ikke kan sejles.

En hurtig frokost-session i det der ved overfladen lignede 1-2 m/s men i højden blot med 23m liner var stabile 4-5 m/s hvilket er rigeligt til sjov foil action. Her gælder det om ikke at kyle kiten i vandet, samtidig med at man skal huske at trækket forsvinder når man eks. looper kiten nedenom osv. Den mekaniske turbulens der trods alt er en smule af på yder-øen af strandparken, mikser lidt mere momentum = vind ned til overfladen end på ydersiden..

Grafen skal tolkes således at i de højder vi interesserer os for dvs ca 0-40m, der øges vindhastigheden markant hurtigere med højden, med et meget lavt udgangspunk v. overfladen, end hvis der er instabil luft hvor bobler af varm luft stiger op fra overfladen og dermed presser koldere luft ned oppefra med mere vind momentum (som vindstød). Smørvind oppe ved kiten imens overfladen er blank er det som vi kan se og føle når vi kiter. Ikke mange andre sejlsportsgrene føler dette så markant som vi kitere gør.
Erfaringen viser at Februar, Marts, April, Maj er der hvor der hyppigst er disse forhold. Den tekniske term er et kraftigt “vertikalt vind-shear”, hvilket stammer fra et kraftigt vertikal temperatur-shear hvor temperaturen i den aller nederste del af atmosfæren,som vi jo hygger os i, stiger markant mere end normalt de første 50m+ i højden. Rent faktisk drejer vinden også en del med højden i denne situation, men mere om dette en anden god gang.

I den branche jeg til dagligt arbejder i med vindmøller, giver disse vindforhold turbinerne problemer, da der i toppen af rotoren kan være masser af vind, mens der i den nederste del af rotorplanet ikke er ret meget vind. Dette give så høje laster at møllere ofte må stoppes. Så selvom møllerne står stille behøver det ikke betyde at der ikke er vind. Kig på skorstene og andre ting i højden, det plejer at være en god indikator.

Til nørderne:https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/wind-profiles
Konklusion: Frem med dine 10m ekstentions, giv det et skud hvis ikke du finder den forventede vind. Gælder også i helt let luft på foil, race drengene med korte liner snyder af og til sig selv til trods for sublim teknik og ellers generelt letvindsgrej.

Mvh @alsbirk
*Meteorolog og kitenørd af en vis størrelsesorden..

Related Articles

Responses