Forkerte hydrofoils ?

Surfer Arkiv

Køber folk de forkerte hydrofoils ?
Det er tæt på jeg vil sige JA, det gør de….
Et åbent spørgsmål jeg har haft lyst til at debattere længe.
De allerførste få hydrofoilere for rigtig mange år siden var fordi det var “nyt” og vildt – men det skabte ikke rigtigt omtale og interesse af betydning.
Så kom racefolket til, og idet manopdagede at en hydrofoil allerede for nogle årsiden var 20% hurtigere rundt på en bane, ja så var det en gamechanger der i dag har udryddet raceboards totalt.
Nu er der gået nogle år, og hvad er der sket ?
Jo, virkelig mange køber brugte hydrofoils af kiteracere der får nyt gear, for det er billigt og relativt hurtigt.
Alle får selvfølgelig påtalen “køb den, så du ikke vokser fra noget andet hurtigt”.
Den bemærkning er jeg totalt uenig i, på næsten alle måder….
Ved godt jeg tit er på tværs af mængden, men jeg gør det jeg tror på.
Den første kommercielle hydrofoil var en Carafino for mange år siden, som lever i bedste velgående i dag.Den var meget lavt AR (dvs “fed” og nem at sejle på, men gik ikke så højt og hurtigt).
Fungerede fremragende, og nem og sjov – og er den faktisk stadig for mange, selvom må betegnes som en ren begynderfoil nu.
Så har franskmændende evolueret dem til det perfekte, taget skridtet videre og gjort dem til fantastiske maskiner, og der er opstået en foil craze først i Frankring, og nu over hele verden.
Det er lykkedes dem at gøre hydrofoils langt hurtigere, men også meget nemme at sejle – virkelig rykket dem et stort skridt videre, tak siger vi allesammen.
Nu frygter mange, eller bliver overbevist om “sælgende” race hydrofoilere, at de vokser fra en “nem” foil, eller en “ikke race” foil 🙁
Og derfor køber de enten det nyeste nye og dyreste, eller de køber noget brugt næstnyest racegear.
HVIS man vil sejle race, er det lige i øjet, ingen tvivl og fint 🙂
MEN, jeg tror seriøst at størstedelen af nye hydrofoilere – og det ser ud til det er virkelig mange der kommer til nu da det ER så vildt meget federe og giver uendelig mange flottere kite dage – køber gear der ikke matcher hvad de vil.
Er det sjovt at sejle hurtigt ? JA, gu er det det !!!
Men det kan du gøre på nærmest en hvilkensomhelst hydrofoil i dag, så længe du ikke går efter at være HURTIGST af alle, især på en bane.
Selvfølgelig er det sjovt og spændende at sejle hurtigt, men som jeg har det, på et raceboard eller et speedboard er det en udfordring at se hvor langt man kan presse citronen, jep. Det er bare dødkedeligt i længden, og giver ikke noget “kick” i hverdagen, ikke den ZEN og sjæl og feelgood man kender fra bølger, når det bliver hverdag igen efter man har lært at hydrofoile, synes jeg.Andre har det modsat, det kan ikke gå hurtigt nok – fair nok, blot forskellige mål, lidt ligesom freestyle versus speed versus race versus bølger – forskellig smag.
Det der nok så ofte er forkert (efter min mening)- er det at tænke at det er dyrt, og der kommer nok snart noget nyt der er meget bedre.
Faktisk tror jeg seriøst at langt de fleste køber de forkerte hydrofoils nu (fra nu af), pga den tankerække og salgsargumenter.
Det er klart, det at de er så hurtige, især rundt om en bane, gør at de første der tiltrækkes af hydrofoils er racere,forståeligt.
Men der er så alle os, der ELSKER at ride bølger, at carve, at have sjov, at flyve at svæve – og det er andre typer der giver mening her.
En letvinds racefoil er sådan set rimeligt ok ja, men drejer ikke for godt, er dog nem at sejle på.
De hurtigere der er mindre, er en del sværere at sejle på, og slet ikke til at jibe/stagvende på 🙁
Der sker altså ikke ret meget i udviklingende sidste par år – så jeg kan kun anbefale de der IKKE er race orienterede, at anskaffe noget sjovt i stedet.
Det HELE kan sejle i meget mindre vind, og er meget sjovere end alt andet i let vind (og faktisk osse i mere vind, men det finder man ud af), så en hydrofoil er en win-win-win.
Men jeg synes roligt man kan gå efter de der er lavet til sjov og manøvrer (svarer lidt til et bølgeboard eller freestyleboard), i stedet for.
Jeg er ikke en kapsejler, nej. Men jeg har sejlet på rigtig mange forskellige hydrofoils, også prøvet de nyeste racefoils – og for mit vedkommende slet ikke i tvivl, at freeride eller bølger er 100 gange sjovere c”,)
Har nogle forskellige foils nu, og6 forskellige vinger.
Hvad er det sjoveste jeg bruger mest ?
Ja tænk engang, en WAVE hydrofoil !
I dag den sidste dag af Maj, ude med en 7m2 her BackYards sammen med en håndfuld andre hydrofoilere, samt en 4 wave/TT da der kom meget vind til sidst – ude med min seneste nyerhvervelse, en Wave hydrofoil.
Dvs den er ikke så smal, og den drejer helt vildt hurtigt, og har indirekte stall warning indbygget.
DAMN hvor er det fedt, og elsker det mere og mere.
Har, og vil stadig bruge forskellige vinger alt efter forholdene – men en tilpasset lidt lavereaspect vinge er virkelig guld, når blot det hele er bygget fornuftigt op – og i mine øjne meget sjovere (no offense, var jeg racer ville jeg ikke synes det).
Et par billeder af min Ketos wave vinge fra i dag.
Min er blot een af mange forskellige muligheder/fabrikater/typer, men for at vise at der er flere muligheder og det er ikke kun ræs:

Klik på billeder for at se i stor
Lang mast til bølger, og en vinge der kan dreje 🙂

En anden vinkel.

Der er sikkert mange måder at komme til målet på, men denneher virker !

Et closeup.

Stropper eller ej, rimeligt ligemeget hvad man vælger, når man ikke sejler race eller springer højt.

Pludselig ligner mit GPS spor (et lille udsnit)de fedeste bølgedage, og ikke de hersens kedelige langturs tracks man ser fra ture rundt om det ene eller det andet… FEDT at ride bølger og lege !!!

Jeg lærer langsomt tror jeg, indrømmet, men er slet ikke i tvivl om hvad der er sjovt.
Kan kun på det vildeste anbefale at komme i gang – hvis man ved på forhånd hvad man vil er det nemt, ved man det ikke er det ligemeget hvad man starter på, da man vil udvikle sig derfra.
Men helt ærligt mener jeg at man kan roligt hoppe på “anything”, og behøver ikke atvælge racegear fordi nogen mener man “vokser fra” det andet

@pf

Related Articles

Responses